Adilcevaz cevizi, bilinen ceviz türleri arasında soğuğa en dayanaklı ve verimi en yüksek ceviz fidanlarındandır. Bu ceviz fidanının üretiminde hiçbir kimyasal madde kullanılmamaktadır. Üretimi tamamen doğal olan Adilcevaz cevizi yüksek rakımlı yerlerde rahatlıklar yetiştirebilir. Tek tüysüz yapraklı özelliği taşıyan bu ağaç, kışın yaprağını döker ve tomurcukların da pullanmalar görülür. Bu ceviz türü 1989 yılında Adilcevaz cevizi ismi ile tescillenmiştir. İçerisinde bulunan besinler değeri bakımından oldukça yüksek bir özelliği sahiptir. Önceki zamanlarda bilimsel araştırmalara konu olmuş olan bu ceviz, kalitesi ve verim yüksekliği açısından dünyada bulunan ceviz türleri arasında en yüksek ve en kaliteli meyve verimine sahiptir. Adını ceviz fidanı bahçesinden almakta olan ceviz türü dünyada adını duyurmayı başarmıştır.
Adilcevaz cevizi özellikleri ve faydaları nelerdir?
Bu ceviz türünün yıllık ortalama meyve verimi ağaç başını 35-40 kilogramdır.
Coğrafi özellikleri bakımından yüksek bir yapıya sahip olan bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir.
Soğuğa karşı kendini mükemmel bir derecede koruyan bu ceviz türü don olaylarının meydana geldiği bölgelerde iyi bir şekilde yetiştirilebilir.
Kökleri derinlere kadar ilerleyerek geniş bir alana yayılır.
Meyvesini sonbahar mevsiminin eylül ayında vermektedir.
Kabuk kalınlığı orta derecede olan ceviz türünün iç kabuğu oldukça incedir. Bu nedenden dolayı dış kabuğun iş kabuktan ayrılması kolay bir hal alır. Ceviz yağlı ve oldukça lezzetlidir
Gövdesi oldukça kalındır. Gövdesinin hiç rengi koyu dış kısmındaki renk ise açıktır
Adilcevaz cevizinin ekim için hazırlanmış fidanları iki yıl boyunca toprakta yetiştirilir. Yaklaşık olarak bir buçuk iki metre arasındadır. Daha küçük boylarda da ceviz fidanları yetiştirilir.
Besin değeri oldukça yüksektir. Kalite ve iç randıman bakımından dünyada bulunan birçok ceviz türünden daha üstün bir özelliğe sahiptir.
Yetiştirme aşamasında kaliteli tohumların kullanıldığı Adilcevaz cevizinin diğer cevizler arasında tercih edilmesinin en önemli nedeni kaliteli ve dayanıklı bir yapıya sahip olmasıdır.
İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde insan vücuduna mükemmel bir fayda sağlamaktadır.
Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde yetiştirilmekte olan ceviz türü ismini bu bölgeden almıştır.
Dünyanın birçok bölgesinde yetiştirildiği görülmektedir
Yetiştirilme aşamasında çok fazla ilgi istemeyen bu ceviz türünün zamanında ve dengeli sulanması oldukça önemlidir.
Daha güçlü bir yapıya sahip olabilmesi için doğru budama yöntemleriyle ağaca güç kazandırılabilir
İyi bir bakım ile bu ceviz türünden elde edilen meyvenin daha fazla olmasına katkı sağlanabilir.
Ayrıca bu ceviz türünün reçeli de yapılabilmektedir
Oldukça iri bir yapıya sahiptir. Dışının büyüklüğü kadar iç kabuk içerisindeki meyvenin büyüklüğü de bu cevizin tercih edilme nedenleri arasındadır.
Kuru olarak da tüketilebilen Adilcevaz cevizi meyvesinin çeşitli pastalarda ve tatlılarda kullanıldığını görmekte mümkündür.
Adilcevaz cevizi dünyanın hemen hemen her noktasına isim salmış bir ceviz ağacı türüdür. Meyve veriminin yüksek olması ve soğuk iklim koşullarının görüldüğü bölgelere ayak uydurması bakımından tercih edilmektedir. Çeşitli doğa olaylarından pek fazla etkilenmeyen bu ceviz türü meyve verimini her sene bol bir şekilde verebilmektedir. Doğru doğru yöntemler ile yetiştirilen ceviz ağacı yetiştiricilerine beklentilerin üstünde katkı sağlayabilir. Adilcevaz cevizinin üretiminde doğal ve saf tohumlar kullanılmakta olduğu için ağacın gövdesine ya da meyvesine etki edebilecek çeşitli hastalıklara karşı oldukça dirençli bir yapıya sahiptir. Güvenilir bir ceviz yetiştiriciliği yapılması için ve yüksek verim alınabilmesi için bu ceviz türünün tercih edilmesi oldukça doğru bir karar olacaktır.