{ "title": "Altay Ceviz Fidanı", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Altay-Ceviz-Fidani-84.jpg", "date": "20.01.2024 09:51:20", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Altay Ceviz Fidanı: bu cevizin, Anavatanı, Sibirya'dır. Başka çeşit cevizlerle aşılama yöntemiyle üretilmiş ve meyvesi elde edilmiştir. Ülkemizde yapılan çalışmalar neticesinde, Altay cevizi artık seri olarak üretimi yapılmaya başlanmıştır. Altay cevizinin kökü yaklaşık olarak 25 ile 35 metre derinliğe indiği tespit edilmiştir. Bu sayede suya ihtiyacı 3 yaşından itibaren pek olmaz kendi ihtiyacı olan suyu kökleri sayesinde karşılamaktadır. Altay cevizi yetiştirildiği ilk 3 yıl oldukça önemlidir bu süre içerisinde bakım, sulama çapa ve gübrelemesini düzenli olarak yapılmalıdır. Sulama işlemi Mayıs ayında başlayarak ağustos ayı sonuna kadar sürmeli 3 yaşından itibaren su verilmemelidir. Altay cevizinin boyu tam yetiştiğinde 5,6 metreye kadar çıkar. Ancak yerli tür cevizlere oranda kısa kalmaktadır. Ancak tam yetişkinliğe ulaştığında verim olarak yerli cevize oranda verimi, yerli cevizlerden yüz kğ daha fazla olur. Yeri ceviz ağaç başı 3 ile 10 kğ arası iken Altay cevizi ilk 4 yıl 25 kğ 4 yıldan sonra ise tabi bakıma bağlı olarak yüz kğ geçer. Yerli cevizlerin soğuğa olan dayanıklılığı eksi 25 derecedir ancak Altay cevizi eksi 35- 40 dereceye kadar dayanabilmektedir. Altay cevizi çiçeklenmesi yerlilerden yaklaşık olarak 15 gün sonra olur. Bunun sebebi tozlanmasını yerli cevizlerden yapar. Yerli olan ceviz tozlanmayı başka ağaçlardan yapabilir.

Altay Cevizi Randıman Durumu

Altay cevizi olgunlaştığında kabuğunun çok ince olduğu görülecektir. İç çiğnemeleri kırılmadan bütün olarak ayrılır. Meyveye duruşu yerlilere göre farklı olup salkımıdır ve yaklaşık her salkımda 15,20 adet olur. Altay cevizinden yağlanma oranı yüzde olarak 50 civarındadır. Altay cevizinin ilk üç yılında çiçekleri toplanmalıdır. Bunun sebebi cevizin gövde ve kök ünün güçlenmesi için gereklidir. Ancak 4 yılında meyve vermeye başlaması sağlanmalıdır. Altay cevizi ağustos ayının 15'te hasadı yapılır. Meyveleri olgunlaştığında ayrı bir emek harcamadan kendiliğinden dökülür. Altay cevizi 6 sene sonra tabi bakıma bağlı, olarak meyve ağırlığı çok olacağından dallara destek verilmelidir. Altay cevizi kıraç olduğundan 3 yaşından sonra sulanırsa kuruduğu görülmüştür. Altay cevizi deniz seviyesinden, 200 ile 1800 metreye kadar verimli olarak yetişir. Taban suyu 5 metreye kadar su olan, killi, tuzlu hariç diğer topraklarda yetişmesinde bir engel yoktur. Hatta bu ceviz, İmalaya dağlarının bazı yerlerinde bile yetişebilir. Altay cevizi fidanı 1 metreye geldiğinde kökleri 3 metreye ulaşır. Fidanların sökümü sırasında köklerin kesilmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi halde bu cevizler kıraç olma özelliğini yitirecektir. Bundan dolayı Altay ceviz fidanları 50 cm olduğunda sökülerek bahçelere dikimi yapılmasında fayda var.
" } ] }