{ "title": "Altay Cevizi Özellikleri", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Altay-Cevizi-Ozellikleri-31.jpg", "date": "19.01.2024 22:52:59", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "

Altay Cevizi Özellikleri: Asıl vatanı Sibirya'dır. Başka ağaçlarla aşılanarak elde edilen Altay Bosvor cevizi salkım cevizdir. Ceviz ağacının meyvesinden üretilmiştir.

Altay Cevizi Nasıl Yetiştirilir?

Altay ceviz fidanı aşısız olup tohumdan yetiştirilmektedir. Altay cevizi kökü 30-35 metre derinliğe gidebilmektedir. 3 yaşından sonra kendi suyunu karşılamaktadır. Bundan dolayı 3 yıl boyunca ağacın gübrelenmesi ve sulaması yapılmalıdır. Mayısın 15'inden başlayıp ağustos 15'e kadar sulanması kesilmelidir. 3 yaşından sonra kendi suyunu temin edebildiği için kesinlikle su verilmemelidir. Yerli cevizlere göre kısadır ancak yeterli erişkinliğe ulaştığı zaman normal cevizlerden 100 kg fazla ceviz vermektedir. Normalde boyu 5-6 metre uzamaktadır.

Altay cevizi 4. Yılda yaklaşık olarak 25 kg ceviz vermektedir. 8 yılın sonunda 150 kg verime ulaşmaktadır ancak 4 yılın sonunda ağacın boyunun 4 metreyi geçmesi gerekir.

Altay Cevizini Yerli Cevizlerle Karşılaştırırsak

Yerli cevizler -25 ile 38 derece arası sıcaklığa dayanabilirken Altay cevizi -38 ile 45 derece arası sıcaklığa dayanabilmektedir. Yerli cevizler başka ceviz ağaçlarının çiçeğiyle tozlanmaktadır ancak Altay cevizi kendi tozlanmasını kendisi gerçekleştirmektedir ve başka bir ağaca ihtiyaç duymadan yapmaktadır. Kabuğu ince olup içi tüm çıkmakla birlikte, randımanı %80'dir. Yağ oranı %45-%50 olup bir kilo kabuklu cevizden 520 gr iç elde edilmektedir.

Meyve tutkunluğu salkımdır. 12-14-16-18 şeklindedir. Altay cevizinin fidanlarını üç yıl toplama zorunluluğu vardır bunun sebebi ağacın güçlenmesi ve 4 yılın sonunda meyve vermesidir. Meyveler 9. Ayın 15'inde toplanmalıdır. Altay cevizinin diğer özelliği de meyvelerini silkelemeye ya da çırpmaya gerek duymazsınız çünkü kendi meyveleri olgunlaştıktan sonra dibine dökülmektedir. Ceviz budanmak istemez ancak 6 yılın sonunda meyvelerin ağırlığı ile dallarının kırılmaması için dayama sistemi ile destek verilmelidir. Altay cevizi kıraç cevizdir. Suyu sevmez ağacın kökü suyu görünce kurur. Tuzlu ve killi toprak haricinde taban suyu 5 metreye kadar olan bütün coğrafi alanlarda yetişmektedir bunun yanında, deniz seviyesinden 200-1800 arası rakımlarda da yetiştirilmektedir. Öyle ki Himalaya dağının belirli yüksekliklerin de dahi yetiştirilmektedir.

Fidanın boyu 1 metreye ulaştığında ağacın kökü 2,5-3 metre uzadığı için sökümde kökü sağlam çıkarılmamaktadır. Bundan dolayı da kıraç ceviz olma özelliğini yitirmektedir o yüzden ağacın boyu 15-20 cm kökleri ise 35-40 cm iken yani toplam uzunluğu 50- 60 cm iken dikilmelidir ki iyi verim almak daha kolay olsun. Köklerine çukura koyarken dikkat etmeniz gerekir dışarıda kalmaması için ve en önemlisi de 3 yıl boyunca yabani hiçbir bitkiyi cevizin kökünde barındırmamak gerekir. 10 litreden az olmamak şartıyla da can suyu verilmelidir. Ağacın gövdesinin sağlıklı ve güçlü olması için ilk aylarda kökün etrafındaki filizlerde temizlenmelidir.
" } ] }