{ "title": "Aşılı Ceviz Fidanı", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Asili-Ceviz-Fidani-92.jpeg", "date": "21.01.2024 07:34:35", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "

Aşılı Ceviz Fidanı, Sağlığımıza olan katkısı cevizin herkes tarafından ısrarla tüketilmesine neden olmuştur. Bu nedenle ceviz grupları oldukça fazla geliştirilmiştir. Bu gruplardan biri de aşılı ceviz fidanı dediğimiz gruptur. Ceviz fidanının ülkemizin hemen her bölgesinde yetişmesinin temel nedeni çeşitliliğindeki bolluktur. Aşılı ceviz fidanı da kendi aralarında birçok çeşide dönüşmüştür.

Cevizin hastalıklara iyi geldiği eskiden fazla bilinmezken sadece güç verdiği bilinirdi. Bu nedenle ceviz yetiştiriciliği doğal ortamda ilaçsız olarak yetiştirilirdi. Günümüzde ise cevizin, başta kalp damar hastalıklarını iyileştirmek için kullanılması, kolesterol düşürücü etkisinin bilinmesi, beyin ve sinir sistemine olan katkısı gibi nedenlerden dolayı talebin artması ceviz üretiminin artırılmasına neden olmuştur.

Aşılı ceviz fidanı çeşitleri nelerdir?

Ülkemizde üretilen aşılı ceviz fidanları yerli ve yabancı diye iki gruba ayrılır. Yerli olanlar; Şebin, Bilecik, Kaman, Yalova'dır. Yabancı aşılı ceviz çeşitleri ise; Fernette, Howard, Pedro ve Ronde'dir. Sayılan bu çeşitlerden oldukça fazla ürün elde etmek mümkündür. Aşağıda birkaç türün özellikleri açıklanmıştır.

Aşılı şebin cevizi

Karadeniz bölgemizin Giresun Şebinkarahisar bölümü bu ceviz türünün ilk yetiştiği yer olarak kabul edilir. Ortalama meyve ağırlığı 9,4 gr. 'dır. Yüzde 69,4 oranında çeşitli yağlardan oluşan aşılı Şebin cevizinin geri kalan kısmı ise diğer iç randıman vitamin ve minerallerden oluşur. İlkbaharda geç açarak don tehlikesinden uzaklaşır ve ince kabukludur. Ceviz içi beyaza yakın olup, büzüşme miktarı azdır. Salkımında iki ile dört arasında meyve verir. Güneş, sulama ve iç kurdu oluşumunda hassas bir yapıya sahip olan bu ürün dikkat edilmesi kaydıyla en karlı yerli aşılı ceviz fidanı çeşididir.

Aşılı Bilecik Cevizi

Ülkemizin ender değerlerinden biri olan Bilecik cevizi tüm Dünya'da bilinmektedir. Neredeyse tüm bölgelerde yetişen bu ceviz türü sadece çok sıcak kıyı bölgelerinde daha az yetişir. Fakat istendiğinde buralarda da yetiştirilebilir. Bütün meyvelerde olduğu gibi bu türünde soğuk algınlığına karşı dikkatli olunması gerekir. Bu nedenle baharın çiçek açması ile don meydana gelirse çiçeklerin dökülmesine neden olabilir. Salkımında 2-3 meyve olarak yetişir. Yan dallarında ise yüzde 30 meyve verir. İçi dolgun yapıda olup, ince kabukludur. Meyve ağırlığı 13 gr. Olan ceviz, yüzde 53 iç oranına sahiptir. Protein ve omega 3 oranı yüzde 68'leri bulan bu ürünün geri kalan içeriği diğer faydalı bileşiklerden oluşur.

Aşılı Fernette cevizi

Bu ürün ilk yedi sekiz sene meyve vermez. Fakat tozlanma yapar. Günümüzde Kaliforniya'da daha çok yetiştirilen bu tür esasen Fransız kökenlidir. İri ve dik ağacının yan dalları verimsizdir. Geç çiçek açması ilkbaharın don olaylarına karşı dayanıklı olmasına neden olur. Kapama bahçeler için tavsiye edilmez. Meyvelerinin ortalama ağırlığı 11-12 gr. Olan ceviz iç oranı yüzde 5,3 civarındadır. İçi beyaz olan ceviz Chadler'in tozlayıcısı olarak kullanılır.
" } ] }