{ "title": "Aşılı Ceviz Yetiştiriciliği", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Asili-Ceviz-Yetistiriciligi-97.jpeg", "date": "20.01.2024 17:48:41", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Aşılı Ceviz Yetiştiriciliği konusu önemlidir. Çünkü cevizin aşılanması ile fidanda bazı değişiklikler meydana gelmektedir. Bu nedenle aşı uygulaması yapılmış cevizlerin yetiştiriciliğinde aşağıda belirtilen faktörlere uyulması gerekir.

Cevizlerin çevresel ve iklimsel ihtiyaçları

Cevizler genel olarak uzun yaşam süresine sahiptirler. Aşılı ceviz fidanlarının bir özelliği de değişik toprak çeşitlerine ve farklı iklim şartlarına kolayca uyum sağlayabilirler. Kalite ve verim yüksekliği için kurak hava şartlarına, soğuk iklim şartlarına dayanabilmesi gerekir. Ayrıca her sene meyve vermesi, zararlılara ve neden olacakları hastalıklara karşı dirençli olmaları önemlidir. Ülkemizde ani iklim geçişleri ve hava şartlarında değişmelerin kısa sürede gerçekleşebilmesi ceviz fidan seçimlerinde farlılık olmasının en büyük nedenidir.

Aşılı ceviz fidanlarının dikim süreci hazırlıkları
Aşılı Ceviz Yetiştiriciliği ve Fidanlarının dikim aşaması
Ülkemizde ceviz ağaçlarından yüksek verim almayı engelleyen faktörlerin başında ilkbahar mevsiminde tamda ceviz ağaçlarının meyve için çiçek açma dönemlerinde donma (Geç don oluşması da denir) olayının meydana gelmesi çiçeklerin bir kısmının dökülmesine neden olur. Genel olarak ceviz ağaçlarının -30 derece ile +35 derece arası sıcaklıklara dayanabilmektedirler. Ancak geç don olayının oluşma zamanında tomurcuklanma ya da çiçeklenme dönemine denk geldiği için verim düşmesi olabilmektedir." } ] }