{ "title": "Bodur Ceviz Dikimi", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Bodur-Ceviz-Dikimi-61.jpg", "date": "20.01.2024 09:02:35", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Bodur Ceviz Dikimi, Günümüzde cevizin insan bedenine sağladığı yararların araştırmacılar tarafından tam olarak tespit edilmesiyle birlikte tüketimi büyük oranda artmıştır. Bunun dışında tüm gıda endüstrisinde aranan bir ham madde olması ticari olarak ceviz üretimini artırmaktadır. En kısa zamanda en çok ürün elde etmek ticari olarak düşünenler için oldukça önemli hale gelmiştir.

Bodur Ceviz Dikimi

Ticari olarak ceviz yetiştirmek için yapılan yatırımın karşılığını bodur ceviz cevaplamaktadır. Ceviz ağacının kısa sürede büyüyerek ürün vermesi için geliştirilen onlarca çeşit bodur ceviz türü elde edilmiştir. Dikimi yapılan bodur ceviz fidanları aradığı şartların oluşturulmasıyla dört ya da beş yıl sonra randımanlı bir biçimde ürün vermektedir.

Bodur ceviz fidanı dikimi toprak özelliği, iklim, taban drenajı, dikim aralığı gibi birçok nokta iyi analiz edilerek yapılmalıdır. Uygun şartlar oluşmadan yapılacak bodur ceviz dikimi bütün emeklerin boşa gitmesine neden olur.

Bodur Ceviz Dikim Alanı Hazırlığı

Ceviz fidanı dikimi yapılacak arazide diri örtü temizliği yapılmalıdır, dikim için açılacak çukurlar üç ay önceden ihtiyaca uygun derinlikte ve genişlikte açılmalıdır, çukurlar dikimi yapılacak türün özelliğine uygun bicinde ölçümlere göre uzaklıkta ve derinlikte açılmalıdır.

Bodur Ceviz Dikiminde Yapılacaklar

Fidan kökleri dikimden önce mutlaka ıslatılmalıdır. Çukurlara fidanları ölçümlere uygun biçimde yerleştiriniz. Fidanın etrafını toprakla doldururken önce üst toprağı alta, sonra alttan çıkan toprağı üste gelecek biçimde doldurunuz. Gübre ile can suyunu veriniz. Kış mevsimi sert olan yörelerde dona karşı mantolama yapılması gereklidir.

Bodur ceviz dikimi tozlaşmayı sağlayacak uygun sayıda tozlaşma fidanları da mutlaka dikilmelidir. Her tür için ayrı sayıda tozlaşma fidanı sayısı farklıdır. Kabaca on fidana bir tozlaşma fidanı düşünülmektedir; ancak her bodur ceviz türüne uygun bir sayı vardır.
" } ] }