{ "title": "Bodur Ceviz Fidanı", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Bodur-Ceviz-Fidani-36.jpg", "date": "21.01.2024 23:30:59", "author": "Fatma Özkul", "article": [ { "article": "
Bodur ceviz fidanı, son 10 yıldır ülkemizde yaygın olarak yetiştirilmeye başlamıştır. Daha önce yurt dışından ithal edilen cevizler şimdi ülkemizde yaygın olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Ülkemizde ceviz yetiştirmenin yaygınlaşmasıyla birlikte bodur ceviz fidanı bulmak daha kolay hale gelmiştir. Piyasada bodur ceviz fidanı olarak satılanların hepsi bodur ceviz fidanı değildir. Bir fidanın bodur ceviz fidanı olduğunu anlamak için bilmemiz gereken özellikleri bulunmaktadır. Ceviz fidanı 7 metreye kadar uzarken yerli cevizler 12 metreye kadar uzamaktadır. Geniş ve kısa olarak bilinen bazı bodur ceviz türleri vardır. Bunların en önemlileri Chandler ve Fernordur. Eğer ceviz fidanı yetiştirmek istiyorsanız bu türleri tercih etmelisiniz.

Bodur ceviz fidanı yetiştirmeye başlamadan önce toprak analizinin yapılması gerekmektedir. Toprak analizi yapıldıktan sonra toprakta eksik olan mineralleri tamamlamak için toprağa gübre karıştırılmalıdır. Fidan ekilecek çukurlar da en az 2 ay önceden açılıp havalandırılması gerekmektedir. Bu şekilde yapıldığı zaman ceviz fidanı daha hızlı bir şekilde büyür.

Bodur ceviz fidanı yetiştirme şekilleri

Yerli ceviz ağaçları ile bodur ceviz ağaçlarının büyüme şekilleri birbirinden farklıdır. Yerli ceviz fidanlarını daha sık dikebildiğimiz halde bodur ceviz fidanını sık bir şekilde dikemeyiz. Ceviz fidanı dikerken uzun boşluklar bırakmalıyız. Bu boşluklar ise 4x8 metre ya da 5x7 metre şeklinde olmalıdır. Ceviz fidanı dikerken aralara tozlanmayı sağlayan fidanlarda dikilmelidir. Tozlanmayı sağlayan fidanlara örnek olarak da Fernette ve Franquette verilebilir. Eğer ceviz fidanı istenilen şekilde dikilirse ilk yıldan ceviz vermeye başlar ve 5- 6 yıl içerisinde ceviz miktarı 20 - 25 kiloyu bulur. Ceviz fidanınınyüksek yerlerde yetiştirilmesi önerilmez. Çünkü soğuklar bu ceviz fidanlarını olumsuz etkileyebilir. Ceviz fidanının gelişimi için iki yıl boyunca düzenli bir şekilde sulanması gerekmektedir. Eğer ceviz fidanı suyun bol olduğu yere dikiliyorsa buna ihtiyaç duyulmamaktadır. Ceviz fidanı yetiştiriciliğinde önemli olan noktalardan biri de budama işlemidir. İlk yıl mart ayından üstten aşağıya doğru beş göz bırakılıp aşağısındaki gözler sıyrılmalı, diğer yılda oluşan dalların uç kısımları budanmalıdır. Bu şekilde budanmasındaki amaç bitkinin dallanmasını dolayısıyla verimini artırmaktır. Bitkinin budaması üçüncü yılda da şekil, beşinci yılında ise ürün budaması şeklinde yapılmalıdır.

Bodur ceviz fidanları yerli ve yabancı olarak iki çeşittir.
" } ] }