{ "title": "Bodur Ceviz Yetiştiriciliği", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Bodur-Ceviz-Yetistiriciligi-79.jpg", "date": "22.01.2024 00:40:17", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Bodur Ceviz Yetiştiriciliği, Ülkemizde son zamanlarda basın tarafından bodur ceviz yetiştiriciliği oldukça fazla gündeme getirilmiştir. Aslında bodur ceviz diye bir ceviz türü bulunmamaktadır. Ancak bir kısım anaç cevizlerin çaprazlanması sonucunda kısa boylu, ulaşılması kolay ve verimi yüksek ceviz ırkları yetiştirilmeye çalışılmıştır. Uzman biyolog ve ziraatçilerin yapmış olduğu araştırmalarda verimli ve kısa boylu bodur ceviz ırkı üretilmeye çalışılmıştır. Ancak toprak yapısında kısmi olarak yetiştirilen bodur cevizinden, tekrardan yeni fidanlar elde edilmek istendiğinde uzun boylu ve verimi az ürünler ortaya çıktığı görülmüştür. Bunun yerine bodur ceviz yetiştiriciliği, kısa boylu ve verimi yüksek ceviz cinslerinin üretilmesi şeklinde yorumlanmış olabilir.

Bodur Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl Olmalıdır?

Ceviz fidanı düzenli budama ve sulama sistemi sayesinde 2 yıl içerisinde yetiştirilmektedir. Bodur ceviz elde etmek isteyen kişiler kısa boylu ceviz türlerini seçmesinde fayda bulunmaktadır. Bu türler yerli ve yabancı ceviz fidanları olarak bilinmektedir. Başlıca bilinen bodur ceviz yetiştiriciliği fidanları şebin Chandler, Kaman-5 Pedro, Bilecik Franguette, Kaman-1 gibi ceviz fidanları yabancı ceviz fidanları olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra ülkemiz ikliminde yetişen çok ciddi verimler elde edilen ceviz fidanları da bulunmaktadır.

Bodur Ceviz Yetiştiriciliği ve Verim

Şayet bir kimse bodur ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyorsa bunun için uygun kısa boylu fidan türleri seçilmelidir. Toprağın yapısına ilişkin olarak kesinlikle toprakta kısa süre içerisinde yetişen ve gelişen fidan türlerinin seçilmesi gerekir. Bunun için toprak tahlili yapılarak, toprak yapısına uygun ceviz fidanı seçilmelidir. Burada su faktörü oldukça önemlidir. Kimi ceviz türleri su istemez iken kimi ceviz türleri kesinlikle bol su ihtiyacı duymaktadır. Bunun için tarlanın seçildiği alan, toprak yapısı ve suya yakınlığa ilişkin olarak uygun tespit yapılır. Ayrıca dikilen fidanın ihtiyaç duyduğu mineraller şayet toprak yapısında eksik bulunmakta ise uygun gübreleme sistemi uygulanmasında faydalar bulunmaktadır. Bodur ceviz yetiştiriciliğinde temel amaç kısa boylu fidan seçimi ve verimin fazlalığıdır. Böylesi ceviz yetiştiriciliği, meyvenin kısa sürede toplanmasını sağlayarak işçilik yönünden ciddi anlamda zaman ve emek kaybını engellemektedir.
" } ] }