{ "title": "Ceviz Ağacı Dikimi", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Agaci-Dikimi-62.jpg", "date": "22.01.2024 00:39:56", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Ceviz Ağacı Dikimi, birçok türe sahip bitkilerden olan ceviz ağacının toprakla buluşturulmasını ifade eder. Kuru yemiş alanında ön planda tutulan söz konusu bu ağacın meyvesi her yerde ulaşıma hazır hale getirilmektedir. Bunun için ceviz ağacı yetiştiriciliğinin doğru bir metot ile uygulanması şarttır. Bu hususta dikkat çeken ceviz ağacı dikimi genellikle fidan olarak değerlendirilir. Öte yandan gelişmekte olan ceviz ağacının köklü bir şekilde sökülüp başka bir toprak alanına dikiminin yapılmasıyla da yetiştirilebilir. Bu aşamada düzenli bir şekilde verim sağlanması için ceviz ağacının doğru yöntemlerle dikimi yapılmalıdır. Aromalı kokulu cinslerden olan ceviz ağacı belirli mevsimlerde dikilir. İlkbahar ve sonbahar mevsiminde Mart ve Ekim aylarında ceviz ağacı dikiminin yapılması uygundur. Bu hususta toprak yapısı ve iklim şartları da oldukça önemlidir. Özellikle kışlar ılık ve yağışlı yazlar sıcak ve kurak nitelikli iklim ortamında ceviz ağacı iyi bir şekilde dikilerek yetiştirilir.

Ceviz ağacı dikimi aşamasında güneş gören uygun bir toprak alanının belirlenmesi önemlidir. Diğer yandan fidanın veya kök salmış genç nitelikli ceviz ağacının en az bir hafta saf su içerisinde bekletilip köklerinin kuvvetlendirilmesi gerekir. Öte yandan yaklaşık 50 cm toprak derinliği hazırlanıp suda bekletilip köklenmiş olan ceviz ağacı dik bir şekilde dikilerek üzerine toprak örtülmelidir. İşlemin tamamlanmasıyla birlikte can suyunun verilmesi ceviz ağacı dikimi kapsamında gelişimi bakımından önem teşkil eder. Bunun beraberinde sözü geçen bu bitkinin kötü hava koşullarından olumsuz yönde etkilenmemesi için uzun ince bir çubuk ile ip aracılığıyla dikimi yapılmış olan ceviz ağacına bağlanarak desteklenmesi gerekmektedir.

Ceviz Ağacı Dikimi Sonrası Bakım Nasıl Yapılır?

Ceviz ağacının dikiminin kurallara uygun bir şekilde yapılması ile ilk sulamanın yapılması ve bunun haftalık olarak tekrarlanması gerekir. Diğer yandan bu alandaki kaba taşların ve yabani otların toplanması oldukça önemlidir. Belirli periyotlarla toprağın çapalanıp havalandırılması da ceviz ağacı dikimi sonrası bakım yönünden önem taşır. Ayrıca bu ağaç filizlenmeye başladığında yan dalların budama yapılması ağacın bodur kalmaması için önem teşkil eder. Bubunla birlikte aylık olarak az miktarda gübreleme yapılması da bakım şartlarından biridir. Verimli bir ceviz ağacı elde etmenin yolu düzenli olarak bakımın kontrol altında tutulmasıdır.
" } ] }