{ "title": "Ceviz Ağacı Nasıl Yetiştirilir", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Agaci-Nasil-Yetistirilir-22.jpg", "date": "20.01.2024 03:51:06", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "Ceviz Ağacı Nasıl Yetiştirilir, Cevizgiller familyasından olan tüysüz yapraklar ve kendine has özel kokulu bir ağaç çeşididir. Ceviz ağacı iklim olarak ılık iklimi sever. Yerini sever bakımı iyi yapılırsa boyu yaklaşık olarak 30 metreye, genişliği ise 7 metreye kadar olabilir. Ceviz üretiminde ülkemiz dünyada üçüncü sırada gelmektedir. Ülkemizde çeşitli türlerde ceviz ağacı yetiştirilmektedir. Altınova, Yalova, Şebin, Gültekin, Kaplan, Süt yemez, Kaman, Niksar, Şen, Tokat, Yavuz, Maraş, Pedro Midland olarak sayılabilir.

Ceviz ağacı Tohum Dikimi

Öncelikle cevizleri dikeceğimiz arazinin toprak analizini yaptırmakla başlanmalıdır. Bu tahlil ileride ürün kalitesi ve verim açısından oldukça önem arz etmektedir. Öncelikle yapılacak olan ceviz ağacı dikilecek olan çukurların açılmasıdır. Bunun için 100. Cm derinliğinde 80 cm eninde çukurlar açmakla başlayalım. Kuyulara yaklaşık birer kürek, toprakla eşit şekilde gübreyle karıştıralım, karışım yapılan toprak mutlaka güneş görmüş olmalıdır. Hazırlanan çukurlara en fazla 5 en az üç adet cevizler dikey olarak konulup çukur kapatılmalıdır. Mümkün olduğunca dikim aralığı geniş olmalıdır. Çukur kapatıldığında araziyle düz hale getirilmeli ki fazla su alıp da çürüme olmasın. Ceviz dikimi kasım ayı başı aralık ayı ortalarında yapılmalıdır. Cevizler Yaklaşık olarak Nisan ayı başında çimlenmeye başlayacaktır. Yapılan bu çalışmalar neticesinde ceviz ağacı fidanı elde etmiş olunur bu arada bu sürecin meyveye durması 5,5 yılı bulmaktadır.

Ceviz ağacı Fidan dikimi

Yetişmiş tüplü ya da poşetli olan ceviz ağacı fidanı yılın her ayında olabilir. Fidanlar dikilecek olan çukurları,70 cm derinliği ve 60 cm eninde olması yeterlidir. Fidanlar dikmek için açılan çukurlara gübreli toprak karıştırılarak tabana serilir. Gübre yaklaşık olarak iki kürek olacak şekilde fidan dikimi yapılmadan, hemen kök budaması yapılmalıdır. Ceviz dikimi yaptıktan sonra toprak fidanın dibine sıkıca doldurulur ki toprak hava almasın. Fidanların aşılı kısmı yaklaşık 15 cm dışarıda kalması yeterli olacaktır. Şayet dikim alanı çok rüzgâr alıyorsa aşılı ceviz fidan uçlarına çıta ile destek bağı yapılmalıdır.

Ceviz Ağacı Sulaması Nasıl Olmalıdır

Ceviz ağaçları çok geniş yapraklara sahip olduğu için, suya fazlasıyla istek duyacaklardır. Bundan dolayı fidanların dibi geniş çukurlar açılarak bol, bol ilk iki yıl çok sulanması gerekmektedir. Ceviz ağaçlarını özellikle bahar ayları suyunu iyi alması gerekir ki filizleri güçlü olması açısından önemlidir. Bu şekilde sulanması hem büyüme hem de meyvelerin içini iyi doldurması için oldukça fayda sağlayacaktır. Ürününüz Bol Olsun.
" } ] }