{ "title": "Ceviz Ağacı", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Agaci-64.gif", "date": "19.01.2024 10:04:01", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Ceviz Ağacı, Cevizgiller familyasına ait kokulu ağaç türlerinden bir tanesidir. Yerli ve yabancı olmak üzere 2 türü vardır. Yabancı tür ceviz ağaçları Chandler, Fernor, Pedro, Franquette'dir. Chandler hariç diğerleri Fransız orijinlidir. Yerli olanlar ise Şebin, Bilecik, Yalova, Kaman'dır. Ceviz ağaçlarının çeşitliliği verdiği verim sebebiyle farklılıklar gösterir. Örneğin Chandler ceviz %90 kadar mahsul verirken Fernette ceviz %50 civarında mahsul verir. Franquette ceviz chandler ceviz fidanının tozlayıcısı olduğu için dikilen 10 chandler ceviz için 1 tane franquette ceviz de dikilmelidir. Besin değerleri açısından yerli cevizler daha zengin olsa da yabancı cevizler daha kısa sürede mahsul verdiği için daha çok tercih edilir.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ceviz tüketimi hızla çoğalmaktadır. Yapılan son araştırmalarda kişi başına düşen ceviz tüketiminin yaklaşık 2 kg olduğu söylenmektedir. Türkiye'deki üretimde en çok Chandler ceviz tipi tercih edilmektedir.

Ceviz Ağacı Gübreleme

Ceviz ağacı dikiminden önce yapılması gereken ilk işlem toprak analizidir. Bu işlem ceviz ağacının sağlıklı bir olarak yetişmesi ve iyi mahsul vermesi için oldukça önemlidir. Ceviz ağacı toprak seçiminde mineral bakımından yüksek olanları tercih edilmelidir. Her toprak tipinde bu mineraller yakalanamadığı için gübre sayesinde mineral takviyesi yapılır. Bu mineraller özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvan gübresinden karşılanmaktadır. Gübre ve toprak mutlaka karıştırılmalıdır. 100-150 gram gübre açılan çukurların en dibine konur. Üzerine biraz toprak döküldükten sonra temas etmeyecek şekilde ceviz fidanları yerleştirilebilir. Gübreleme yaparken dikkat edilecek diğer bir nokta ise çapalama yaparken ağaç köklerine zarar verilmemesidir.

Ceviz Ağacı Dikimi

Ceviz ağacı fidan şeklinde ya da mevcut yerinden sökülerek kökleriyle birlikte yeni yerine dikilmesi ile gerçekleşir. Ceviz ağacı yılın belirli zamanları dikilir. İlkbahar ve sonbahar mevsiminde Mart ve Ekim ayları ceviz ağacı dikimi için oldukça uygundur. Toprak ve iklim şartları oldukça önemli olduğu için dikim yapılacak aylara özen göstermek gerekir. İklim olarak kışlar ılık ve yağışlı yazlar ise sıcak ve kurak olmalıdır. Toprak mineral bakımından zengin, yumuşak ve su geçirgen olmalıdır. Fidanların dikim öncesi en az 5 gün su içerisinde bekletilmesi gerekir. Bu işlem köklerin gelişmesi için oldukça önemlidir. Bu sayede ceviz ağacı toprağa daha derin tutunabilecektir. Mevcut kökleriyle yeni yerine dikilecek ceviz ağacında bu işleme gerek yoktur. Toprak derinliği ve genişliği 60 santim olmalıdır. Ayrıca belirli aralıklarla ve belirli bir hizada toprak kazılmalıdır. Dikim işlemi için her ceviz fidanı arası yatay olarak 3,5 metre ve sıra olarak 7 metre olmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu ceviz ağacı fidan halinde dikildikten sonra yerinden oynatılamaz. O nedenle oldukça dikkatli olmakta fayda vardır. Arazinin en verimli kullanım hali bu yöntemdir. 7×3,5 metre dikim aralığı tercih edildiğinde 1 dönüm araziye 40 adet ceviz fidanı dikilir. Kök budamasında kalın kökler düzeltilirken saçak kökler kesinlikle azaltılmamalıdır. Çukurlara köklenmiş ceviz fidanları yerleştirilerek üzeri toprak ile örtülür. Son olarak can suyu adı verilen sulama yapılarak dikim işlemi tamamlanır. Ayrıca ceviz ağacının kötü hava koşullarından etkilenmemesi için ince uzun direkler ya da çubuklar kullanarak ceviz ağacına bağlanması oldukça faydalıdır.

Ceviz Ağacı Budama ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Ceviz ağacı bakımında budama işlemi oldukça önemlidir. Çünkü budama mahsul verimliliğinin artması için gereklidir. Bu hususta doğru ve yöntemine uygun budamanın yapılması oldukça önemlidir. Genç yaştaki ağaçların haricinde verimden düşen ağacın budama yapılması gürleşmesine yardımcı olur. Budama işlemi ağacı güçlendirir ve meyvesi bol bir şekilde dökmesine yardımcı olur. Ayrıca budama işlemi ağacın hastalıklara yakalanmasını engeller ve güçlü bir gövde oluşumuna neden olur. O nedenle burada önemli olan budama önceliğinin bu ağaçlara verilmesidir. İlk etapta ağacın etrafındaki yabani otlar toplanmalıdır. Bunun yanı sıra toprağın nefes almasını engelleyen taşlar ve çöp benzeri fazlalıklar kök kısmından uzaklaştırılmalıdır. Kök kısmına zarar vermeden toprak çapa yapılarak havalandırılmalıdır. İkinci aşamada ise sulama işlemi yapılır. Sulama işlemi haftalık olarak tekrar edilmelidir. Son olarak da gübreleme ve ilaçlama işlemi yapılıp ceviz ağacının verimli bir şekilde yetişmesi sağlanmalıdır. Ceviz ağacı budaması yapılırken yanlış budamalar yapmamaya dikkat edilmelidir. Yanlış yapılan budama ağacın yetişmesine zarar vereceği gibi dallarının güçsüz ve kuvvetsiz olmasına neden olur. Buda mahsulün verimsiz olmasına neden olur. Kasım ve Şubat ayı budama için oldukça idealdir. Sonbahar mevsiminde ölü dalların kesilmesi gerekir. İlkbaharda ise filizlenmeye başlayan ceviz ağacı gövdesindeki kısa yapılı dalların budanması ağacın bodur bir halde büyümesini engelleyip gelişimine katkı sağlar.

" } ] }