{ "title": "Ceviz Aşı Çeşitleri", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Asi-Cesitleri-42.jpg", "date": "19.01.2024 10:10:09", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "Ceviz Aşı Çeşitleri, Ceviz aşısı yapmak diğer ağaçlara yapılan aşılardan çok farklı değildir. Aşı ağaçların dokuları tazelemesinden faydalanarak, iki bitkinin birleşmesinden oluşur. Aşı yapılarak elde etmek istediğimiz bir bitki türünü çoğaltmak ve bu sayede yüksek kalitede verim alarak ekonomik anlamda gelir elde etmenin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ceviz aşısı çeşidinden evvel aşı nasıl yapılır. Aşı yapacağımız bir çeşitten aldığımız küçük güçlü filizleri diğer ağaç gövdesine yerleştirme ve kaynaştırma olarak yapılır. Ceviz aşı çeşitleri olarak sıralama yapacak olursak bunlar yarma Kalem, Yama göz, Dilcikli, Omega aşısı olarak dört kısımdan oluşmaktadır.

Ceviz Yama Göz Aşısı

Bu aşıyı yapmadan önce şıvgının, kabuk bağlamasının tespit edilmesi gereklidir. Sığanın aşı zamanı gelmiş ise aşı yapımından en az bir hafta evvel sulaması yapılmalıdır. Sulama işleminden iki gün sonra, diğer Şıvgınların yapraklarını temizleyerek uçlar alınmalıdır. Bunu yaparken soluk ucu iyi tespit edilmelidir. Aşının yapılmasında en önemli olan sorun aşı şıvgınlarının günlük olarak kesilip yapılmasıdır. Aşı yapımında kullanılan şıvgınlar ne kadar kaliteli ve güçlü olursa aşı da o kadar iyi tutar. Aşı şıvgınlarının uçlarında oluşan zorunlu olmadıkça kesinlikle göz alımı yapılmamalıdır. Aşı yapacağımız malzemelerde çok önemlidir aşıda kullanılan çift ağızlı olan bıçak kekin olmalıdır. Aşı sürgünü ve çöğür aynı yıla ait olması çok iyi olur.

Ceviz Yarma Kalem Aşısı

Bu aşı yaz aylarında tutmayan bir yaşında olan çöğürler de,5 yılını doldurmuş yaba ağaçlarına bile uygulanmaktadır. Ceviz çöğürleri ile beraber, en önemli husus ilkbahar aylarında yapılacak aşılama işlemi, yabani ağaçların tepesini aşıdan evvel fidanın kalınlığına bakarak bağlanmalı ve toprak seviyesinden yaklaşık olarak, 25 ile 30 santim dışarıda bırakıp kesimi yapılmalıdır. Bu işlemden sonra yaklaşık olarak bir hafta on gün bekleyerek, ağaç öz suyunu dışarıya vermesi beklenmelidir ve daha sonra gen şıvgınlarla aşısı yapılmalıdır.

Ceviz Dilcikli Aşılama

Bu aşıyı yaparken en çok dikkat edilmesi gereken konu aşı yapılacak çöğür ile kalem yaşlarının birbirinden farklı olması gereklidir. Ancak çap olarak aynı olması gereklidir. Bu durum özellikle yaz aylarında yapılan yama göz aşısı tutmayan çöğürlere ikinci yılını dolduran, dilcikli aşı uygulaması yapılabilir.

Ceviz Omega Aşısı

Bu aşı Kalem aşısına göre daha önemli olan bir aşıdır. Yama göz aşısında sonuç alınamadığında, bir ve iki yaşını dolduran çöğürleri topraktan sökerek, aşılama işlemi yapılması ve sıcak kontrolü altında ve kapalı bir alanda muhafaza edilerek takip edilmesi gereklidir.
" } ] }