{ "title": "Ceviz Aşılama Teknikleri", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Asilama-Teknikleri-72.JPG", "date": "19.01.2024 10:10:04", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Ceviz Aşılama Teknikleri, Ceviz aşılama yabani bir ağacın daha kaliteli bir meyve vermesi ya da genellikle iklim için uygun olmayan bir çeşidin iklime uygun başka bir türe dönüştürülmesi amacıyla yapılır. Ceviz aşısı yapılmadan önce ceviz aşılama tekniklerini bilmek ve hangi tekniğin kullanılacağına önceden karar vermek gerekir. Zira ceviz aşılama tekniklerinin ayrı ayrı uygulama dönemleri bulunmaktadır. Bundan dolayı aşılamada doğru zaman çok önemlidir.

Ceviz Aşılama Tekniklerinin Uygulanması

Yanma Göz Aşısı Tekniği: Yanma göz aşısına başlanmadan önce çöğürün kabuklanmasına bakılır. Çöğürler aşıya uygun halde ise aşıdan yapılmadan bir hafta kadar önce sulaması yapılır. Sulama işlemini takiben, çöğür yaprakları temizlenir, uç kısımlar alınır. Buradaki ceviz aşılama tekniğinde dikkat edilecek husus; aşı yapılacak kalemlerin, dolgun olması ve günlük olarak kesilerek uygulanmasıdır. Aşı yapmada özel aşı bıçakları kullanılır. Aşı kaleminin ucunda göz bulunmaması gerekir.

Dilcikli Ceviz Aşısı Tekniği: Aşı uygulanacak çöğürle aşı kalemi yaşlarının farklı olduğu durumlarda yapılır. Boyutların birbirine eşit olduğu durumlar ile yazın yapılan göz aşılarının tutmayan türleri için, sonraki yılın ilkbaharında uygulanır.

Omega Ceviz Aşısı Tekniği: Yanma göz aşısı yapılan ve tutmayan aşılar için uygulanır. Bu usulle, yanma göz aşısı yapılan ancak tutmamış olan aşıların çöğürlerine uygulanarak aşının tutması sağlanır.

Yarma Kalem Ceviz Aşısı Tekniği: Yaz döneminde yapılan ve tutmamış olan 1 yaşındaki fidanlardan 5 yaşına kadar olan tüm ceviz fidanları için bu ceviz aşılama tekniği uygulanmaktadır. Bu teknik, ceviz fidanı olduğu kadar diğer tüm meyve fidanları içinde yapılabilmektedir. Burada yapılacak uygulamada, aşı yapılacak fidan topraktan 20-30 santim yükseklikte kesilir. Aşı çubukları her iki tarafından yontularak, açılan yarıklara konulduktan sonra, açılan yarık ve çevresinin sıkı bir şekilde sarılması gerekir.
" } ] }