{ "title": "Ceviz Aşısı", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Asisi-54.jpg", "date": "20.01.2024 04:51:18", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Ceviz Aşısı, İnsanlar tarafından ticari amaçlı yetiştirilen bitkilerin birçoğuna büyüme gelişme dönemlerinde verimi artırmak için aşı yapılmaktadır. Aynı tür bitkiler arasında kalem, göz, kabuk gibi parçaların nakline aşı adı verilmektedir. Aşı yabani ya da çekirdekten yetişen bitkinin ekonomik değerini artırmak için yapılmaktadır. Aşı yapılan bitkilerden biri de cevizdir.

Ceviz Aşısı Yapımı Zamanı

Aşı bitkilere genellikle ilkbahar aylarında yapılmaktadır. Ceviz ağacı soğuğu sevmez ve soğuk dönemde yapılacak aşı tutmaz; hatta ağaç zarar bile görebilir. Ağacın özsuyunun yürüme ve kabuğunun canlanma zamanı aşının yapılacağı en uygun dönemdir. Özsuyu akmayan fidana aşı tutmaz. Özellikle yüksek rakımlı yörelerde geceleri hava sıcaklığının çok düştüğü dönemlerde yapılmayıp geciktirilmesi daha iyi olur. Ceviz aşısı diğer ağaçlara aşı yapıldıktan sonra yapılması en doğru zamandır.

Ceviz Aşısı Nasıl Yapılır?

En çok uygulanan yama göz aşısıdır. İkinci olarak da özellikle ABD menşeili cevizlerde dilcik aşısıdır. Genç yabani ceviz fidanlarına dilcikli ile yama aşısı yapılması daha iyi sonuç vermektedir. Biraz daha büyük yabani cevizlere ise yarma aşı yapılması daha uygundur. Fidanda aşıdan bir hafta önce özsuyu yürümüş olmalıdır. Bunun için aşı yeri hazırlanıp özsuyunun yürümesi beklenmelidir. Ağaca açılan aşı yarasında sıcaklık 25 °C'den yüksek olmalıdır. Nem oranı sabit olmalıdır. Nem oranını sabit tutmak için aşı yerine ıslak bez sarılabilir. Cevizin özsuyunun dışarı çıkma eğilimi olacağından aşı yerinin etrafına macun yerine çamurla sıvamak özsuyunun dışarı atımı için daha iyi olacaktır. Geceleri hava ısısının çok düştüğü yerlerde aşı yeri soğuğa karşı korunmalıdır. En azından aşı yeri bir poşet sarılarak tedbir alınmalıdır. Aksi halde aşı tutmaz, hatta ağaç bile zarar görebilir.

Ceviz Aşısı Çeşitleri

Dilcik Aşısı: Aşı yapılacak fidanın, aşı kalemi alınan ağacın yaş farkları olması önemli değildir; önemli olan aşı yerindeki dalın kalınlığı ile kalemin kalınlı aynı olmalıdır.

Yama Göz Aşısı: Aşı için diğer ağaçtan alınan kalem günlük olmalıdır. Aşı için alınan kalemin pişkin ve dolgun olması aşının tutmasında fazlaca önemlidir. Aşılanan fidanın dalı ile aşı için alınan kalem aynı yaşta olmalıdır.

Yarma Kalem Aşısı: Beş yaşına kadar fidanlarda uygulanabilir. Aşı yapılacak fidanın tepesi topraktan 20 ile 30 cm arasında yükseklikte kesilerek kalem buraya aşılanmalıdır.
" } ] }