{ "title": "Ceviz Bakımı Gübreleme", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Bakimi-Gubreleme-53.jpg", "date": "21.01.2024 01:51:34", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Ceviz Bakımı Gübreleme, Bitkilerin bol verim verebilmesi için öncelikle iyi bir bakıma ve toprağın tahlili yapılarak, ona göre desteklenmesi gerekli olan ek katkıları yani gübrelemesi yapılmalıdır ki iyi kalitede ve bol ürün alınabilsin. Çünkü bitkiler topraktan besinlerini kökleri vasıtasıyla almaktadır. Toprakta ya da bahçemizdeki ceviz ağacını eğer ki topraktan beslenmesi az ise iyi bir verim alamayız. Bu durum hem sürgünlerin gerilemesine hem de ürün kalitesine yansıyacaktır. Gübre içerisinde birkaç çeşit bileşiğin bir arada bulunduran ve toprağa vitamin olarak verilen maddelerdir. Gübrelerin toprağa verilmesi işleminde, gübreleme adını vermekteyiz. Bu gübreleme işlemleri bitkilere göre farklılıklar gösterebilir. Ceviz ağacı için gübreleme yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konu gübreleri iyi seçmeliyiz.

Ceviz Bakımı İçin Ahır Gübresi: bu gübre oldukça faydalıdır. Ahır hayvanlarının dışkılarından elde edilmektedir. Bu gübreyi ağaç diplerine koyarak toprağın hem su tutması sağlanır hem de kış aylarında ağacı sıcak tutar ve gübrede bulunan vitaminleri ağaç kökleri vasıtasıyla emerek güçlenir. Baharla birlikte ağaç dipleri çapayla gevşetilerek gübrenin havalanması sağlanıp su verildiğinde tamamı köklere inmektedir. Ceviz bakımı için en sık olarak kullanılan diğer gübre ise ticari olarak kullanılan gübrelerdir. Bunlar; Azotlu olanlarıdır. Potasyum içeri olan gübreler, fosfor içeriği olan gübreler, azot içeriği olan gübreler; üre, amonyum nitrat, amonyum sülfat olarak sıralayabiliriz. Bu gübreleri toprağın yüzüne el ya da makine yardımıyla ağaç diplerine atarız ve toprağı güçlendirerek verimin artmasını sağlarız ceviz ağacında gübrelemeyi fayda görmek için güz aylarında yanı kasım-aralık olacak şekilde ayarlamak önemlidir. Bu şekilde yaparsak bahar döneminde toprak temizliğimizi yapar ve ağaç diplerini çapa yaptıktan sonra sulamayı da düzenli yaptığımızda çok verim alarak gübrelemenin önemini gözle, görmüş oluruz.
" } ] }