{ "title": "Ceviz Bakımı", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Bakimi-66.jpg", "date": "19.01.2024 13:21:59", "author": "Münire Taş", "article": [ { "article": "Ceviz Bakımı, kasım, aralık, ocak aylarında ceviz fidanı dikilmesi ile başlar. Fidanın aşılı olmasına dikkat edilmelidir. Kış aylarında toprağı soğuktan korumak ve toprağa organik gübre sererek, yaza hazırlık yapmak gerekir. Bu ayda ceviz fidanı uyku halinde olduğu için bakıma ihtiyacı yoktur. Şubat ayında, tepe budaması yapılır.

Ceviz Bakımı Evreleri

Sulama: Büyük gösterişli yapısı ve iri yaprakları olan ceviz ağacı suya en fazla ihtiyaç duyun ağaçlardan biridir ve ceviz bakımında sulama çok önemlidir. Bütün bahçeyi kaplayacak şekilde sulanması ya da belli aralıklarla açılan kanal yolu ile sulanması gerekir. Ceviz fidanları ise damla sulama sistemi ile sulanması uygun olur. Netice alabilmek için 3- 4 saat su akıtılır. Sulama haftada iki kez, aynı güne denk gelecek şekilde yapılmalıdır. Yeterli ve dengeli su verildiği takdirde cevizin, besin değeri yükselir, meyve verimi ve ürün kalitesinin artması sağlanmış olur.

Gübreleme: Fidan ve ağaçların sağlıklı gelişimi ve verimin artırmak için toprağın besin değerinin artırılması gerekir. Toprağın gübre ihtiyacını belirlemek için, her yılın mayıs ayında detaylı toprak tahlili yaptırılmalıdır. Gübreleme organik veya suni olarak yapılabilir, ağaçlara aynı oranda verilmesine dikkat edilmelidir. Ceviz verimini artırmak için toprağın beslenmesi sağlanırken aşırıya kaçmadan gerektiği kadar yapılmalıdır. Aksi takdirde ceviz ağacının kurumasına sebep olabilir.

İlaçlama: Ceviz ağacına özel, her hastalık ve zararlı böceklerle mücadele için ayrı ayrı ilaçlama yapmalır. Ağacını gövdesini zararlı böceklerden ve hastalıklardan korumanın en yaygın olarak, göztaşı ve kireç karıştırılarak hazırlanan karışımı ağaç bedenine sürülerek uygulanır. Bu karışım 2 kg göz taşı, 1 kg yanmamış kireç. Sönmemiş kireç bir miktar suyla yaktıktan sonra göztaşı ile karıştırılarak, akışkan bir hale gelecek şekilde hazırlanır.

Ceviz bakımında, meyvenin kalitesini düşüren ve verimi azalmasına neden olan zararlı böceklerle mücadele etmek en önemli işlemlerden birisidir. Bunlar ceviz iç kurdu, yaprak kurdu örümcek v. B. Gibi daha birçok hastalık ve zararlı böceklerle mücadele etmek için gereken ilaçlar, belirlenen dozda su ile karıştırılarak hazırlanır. Bu karışım, ağaçlara püskürtme yöntemi ile eşit olarak ilaçlama yapmalır. Sıcak aylarda tüm ağaç yıkanacak şekilde yapılmalıdır.

Ağaçların köklerini saran yabancı otları temizleyerek, köklerin nemini korumak, havalanmasını sağlamak gerekir. Ceviz bakımında malçlama, yani ağaç diplerine doğal veya sentetik herhangi bir şeyle kapatılması, yapılmaktadır. Bu yöntemi ile yabancı otların kontrol altına alınması sağlanır. Ayrıca, toprağın nemini ve sıcaklığı korunur. Ağaçların diplerine sap, saman, yonga, yaprak, ağaç kabukları, gübre ve mısır sapları organik malçlamadır.

Hasat öncesi ağaçların sulanması ve hasadın sabah ya da akşam serin havada yapılması gerekir. Ağaçlar zarar verecek araçlar kullanılmamalıdır.
" } ] }