{ "title": "Ceviz Çimlendirme", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Cimlendirme-43.jpg", "date": "21.01.2024 06:12:21", "author": "Abdulvahid Çavuşoğlu", "article": [ { "article": "
Ceviz çimlendirme, Önce tohumlarımızı ilaçlamamız gerekir. Bu ilaçlamanın nedeni ise bakteriyel mantarlar ve virüsler hastalıklarına önlem içindir. Çünkü tohumlar vasıtası ile her türlü hastalık taşınabilir. Bu tür hastalıklara tohum daha çimlenmeden müdahale edilmelidir ki hastalık fidana da geçmesin. Tohumlar hastalıklardan arındırıldıktan sonra sıfırın üstünde 6-8 derece arasında bir sıcaklıkta şişirilmesi gerekiyor.

Cevizin Çimlendirme ve Ekim Yapılma Şekli

Tohumlar karanlık bir ortamda nemli bir kum üzerine dizilerek on litre su içinde iki yüz gram odun külü ile karışım yapılıp günde bir iki defa ıslatılması gerekir. Üzeri naylon ile kapatılıp nemin içeride kalması sağlanır ve şişme işlemi daha kısa bir süreye indirilmiş olur. Tohumlar zamanla patlamaya başlayacaktır. Tohumların hepsi aynı anda patlamaz. Bu patlayan tohumlar toprağa ekilebilir ve bu tohumların çimlenme olasılığı yüzde yüzdür. Patlamış olan tohumlar araları yüz yirmi ile yüz oyuz santimetre, her on ile on iki sırada bir üç metrelik genişlik olmak şartıyla yollar bırakarak, tohumlar arası elli ile elli beş santimetreden az olmamak şartıyla ekilmesi uygun görülür. Tohumların patlamış olan gövde kısımları göğe doğru bakmak şartıyla toprağın altında on ile on iki santimetrelik bir mesafeye gömülme işlemi yapılmalıdır. Eğer toprakta zarar verici bir madde ya da molekül yok ise ceviz çimlendirme işlemi yüzde yüz başarılı sonuçlanır.

Ekilecek Cevizin Dış Ortamı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Toprağın gübre yapısı da çimlenme açısından çok önemlidir. Toprağa gübreleme dışında kum takviyesi, talaş eklenmesi ve elenmiş toprak oranı da iyi ayarlanmalıdır. Bu maddeler ekim yapılacak yerden yirmi beş ile otuz santimetre arasındaki bir alana yapılmalıdır. Belirlenen zamanlarda mutlaka ilaçlamalar yapılmalı ve yine belirlenen zamanlarda yapraktan beslemesi de yapılmalıdır. Bu söylenen hususlar doğru yapıldığı takdirde fidanın alt kısımlarından (Fidanlar büyüdüğü zaman) üç ile beş yaprak budama yapılmalıdır. Tohumların hastalık ve ilaçlanmasından bahsetmiştik. Aynı şey toprak için de geçerlidir. Toprağın da ilaçlaması ve arındırılması işlemi gerçekleştirilmelidir. Sulama işlemi de belirlenen zamanlarda titizlikle yapılması gerekir. Çünkü ceviz çimlendirme de sulama da önemli bir faktördür.
" } ] }