{ "title": "Ceviz Dikimi", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Dikimi-59.jpg", "date": "19.01.2024 14:04:15", "author": "Betül Karabel", "article": [ { "article": "Ceviz dikimi, Oldukça hassas bir konudur. Dikim esnasında dikkat edilmesi gereken en hassas nokta cevizler arası bırakılan mesafedir. Ceviz ağacı fidanken dikildikten sonra sökülmesi mümkün değildir. Bu sebepten dolayı dikimi özenle yapılmalıdır ki zamanımız ve emeğimiz boşa gitmesin. Ceviz dikiminde temel unsur tarlanın işlenmesidir. Dikim yapacağımız bahçe öncelikli olarak derine doğru sürülerek toprağın hava alması sağlanır. Daha sonra havalandırılmış toprak tırmık ya da benzeri bir aletle üzerinden geçilerek üstü düzeltilir. Özellikle daha önce işlenmemiş toprak olması da avantajdır. İşlenmemiş toprak pullukla derin bir şekilde sürülmesi gerekmektedir. Bunun en büyük nedeni suyunu bahar ayında iyi almasıdır.

Ceviz dikimi esnasında tarlanın işlenmemesi veya düzgün işlenmemesi en büyük hatalardandır. Bir diğer önemli unsur ise fidan çukurlarının belirlenmesidir. Dikilen fidanın çeşidine göre aralarındaki uzaklık metre ile belirlenip ip aracılığı ile de aynı hizada olması sağlanmalıdır. Ceviz çukurlarının genişliği en az 40 cm genişliğinde ve 60 cm derinliğinde olmalıdır. Orta sertlikte toprak olmalıdır. Toprak sert ise 120 cm derinliğinde kazılmalıdır. Fidan için çukurlar 2-3 ay önce açılmalıdır ki yeterli oksijeni ve güneş elde edilebilsin. Böylelikle yararlı bakteriler de güçlenerek cevizin tutunmasına yardımcı olacaktır.

Ceviz dikiminde gübreleme işlemi de olabildiğince önemlidir. Büyük baş hayvan gübresi veya toz gübre kullanılmalıdır. Çukurlara 200 gram gübre kullanılmalıdır. Yanmamış hayvan gübresi veya tavuk keçi gibi hayvan gübreleri kullanılmamalıdır. Aşı boğum yeri topraktan 5-10 cm üzerinde olmalıdır ve güneyi görmelidir.

Fidan rüzgârdan kırılmaması için destek çubuğu dayanmalıdır. Bu destek çubuğu 1 metreyi geçmemelidir. Fidanı kesmeyecek şekilde bir bez parçası ile bağlanmalıdır. İlk kış çıkışında tepe budaması yapılmalıdır. Tepe budaması yerden 70-80 cm yukarıda olamalıdır. Eğer ki bu boya ulaşmamışsa diğer sene aynı ayı beklemeliyiz. Beklenmedi don olaylarına karşın aşı macunu sürülmelidir. Emeklerin boşa çıkmaması için zahmetli ama sonucunda olumlu sonuç olan bu aşamaları yapmak gerekmektedir.
" } ] }