{ "title": "Ceviz Faydaları", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Faydalari-93.jpg", "date": "20.01.2024 23:52:40", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Ceviz faydaları, adından da anlaşıldığı gibi cevizgiller familyasından olan ceviz; juglans cinsi ağaç türlerinin ortak ismidir. Tarihi, M. Ö. 7000'lere kadar uzanan ceviz, eski çağlardan beri yetiştirilen ağaç meyvelerinden biridir. En dış kısmı yeşil bir kabuktan meydana gelirken, iç kısmı tahtaya benzer bir yapıdan oluşmaktadır. Bu tahta yapının içinde zar ve zarın içinde ise insan beynini andıran ince bir kabuk vardır. Uzmanlar ceviz kabuğunun içindeki meyveyi; \"beynin küçültülmüş bir biçimi\" diye adlandırmaktadır. Ayrıca ceviz, Gümüş iyonu içeren tek meyve olması itibari ile de oldukça değerlidir. Bu özel gıdanın anavatanı listesinde, bizim Ülkemizin de adı geçtiği için çok şanslıyız. Dünyanın en fazla yetiştirilen bitki çeşitleri arasında bulunan, sert kabuklu bu meyveyi tüm uzmanlar üstüne basa basa tavsiye etmektedir.

Tam bir Omega-3 kaynağı olan cevizin bünyesinde; karbonhidratlar, proteinler, esansiyel yağlar, mineral ve vitaminler bulunmaktadır. Leziz tadının yanı sıra, vücut için faydalı antioksidanlar içermektedir. Ayrıca ceviz yağ oranı yüksek bir kuruyemiş çeşididir. Bu yağlar vücudumuz için yararlı yağlardır. Lif bakımında da oldukça zengin olan ceviz, bol miktarda folik asit de içermektedir.

Özellikle kış aylarında tüketimi artan ceviz; birçok kişinin evinde mutlaka bulundurduğu gıdalardan biridir. Cevizi az veya çok tüketiyor olabiliriz. Ancak bir çoğumuz cevizin tadının haricinde, sayısız faydaları ile ilgili pek bilgiye sahip değiliz.

Cevizin faydaları nelerdir?
" } ] }