{ "title": "Ceviz Fidanı Bakımı", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Fidani-Bakimi-37.jpeg", "date": "20.01.2024 18:53:08", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Ceviz Fidanı Bakımı, Ceviz yetiştirmeye karar verdikten sonra ilk iş olarak, cevizi dikeceğimiz tarla veya bahçenin bakımını yapmamız gerekir. Dikilecek olan ceviz fidanı kadar, toprağın kalitesi de çok önemlidir. Eğer ki emeğimizin boşa gitmesini istemiyorsak, kaliteli ürün almak istiyorsak gerekli kurallara dikkat etmeliyiz. Öncelikle toprağın üstündeki yabani ve gereksiz otları ve kemirici böcek, haşarat zararlı ne varsa temizlenmeli; daha sonra toprağın fazla su geçirgen olmamasına ve toprağın yapısının kil, kist, çakıldan oluşmamasına dikkat etmelidir.

Ceviz fidanı bakımı bir program dahilinde yapılmalıdır. Fidan çukurları açıldıktan sonar, ceviz fidanlarını yerleştirip hayvan gübreli, hafif kumlu toprakla bir kısım kökleri dışarıda kalacak şekilde doldurulur. Fidanların dipleri fazla bastırıp sıkıştırılmaz, verilecek olan suyla kendiliğinden sertleşme olacaktır. Fidanları sularken bulunduğu bölgenin iklim şartlarını göz önünde bulundurmak gerekir. Yağmur yağınca alacağı su miktarı düşünerek, eksik kalan kısmını çeşitli sulama şekilleri uygulanarak verilmelidir. İlkbaharda gelişme gösterip, meyveler büyüyüp içleri dolmaya başladığı için bu dönemde sulamanın önemi büyüktür. Eğer sulama ihmal edilirse beklenen verim alınmaz, büyüme yavaşlar ve cevizler tam oluşmaz. Sulama esnasında toprakta bulunan gübrenin ceviz fidanlarına eşit miktarda dağılmasına özen gösterilmelidir.

Ceviz fidanı bakımı konusunda en önemlisi fidanların büyüme esnasında ceviz içi kurdu, yaprak kurdu, kırmızı örümcek gibi zararlı böcekler baş gösterebilir. Bunları da fidana zarar vermeyecek ilaçlarla yok etmek gerekir. İlaçlamayı çok dikkatli yapmak gerekir zira, meyve vermeye başlayınca sağlık açısından çok zararlı olabilir. Fidanları diktiğimiz tarlayı ihmal etmeden her gün dikkatlice bakarak, fidan köklerinin gelişimini, herhangi bir hastalık başlamış mı, zararlı otlar artmış mı, bütün bunlara dikkat ederek verdiğimiz emeği, maddi kayıpları engellemiş oluruz.
" } ] }