{ "title": "Ceviz Fidanı Dikimi", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Fidani-Dikimi-38.jpg", "date": "19.01.2024 18:24:02", "author": "Ozan Özbinar", "article": [ { "article": "Ceviz fidanı dikimi, açık köklü olan ceviz fidanlarının dikimi kış ayı dinlenme döneminde yapılmaktadır. Fakat sonbaharda başlar erken ilkbahara kadar devam etmektedir. Açık olan köklüler için ise yaprağı döktükten sonra fidanların dikilmesi daha da uygundur. Poşetli veya tüplü ceviz fidanlarının dikimi yılın 12 ayı yapılabilir.

Ceviz fidanı ekimi

Fidan çukurları ortalama 60 santimetre genişliğinde ya da 60 santimetre derinliğinde açılması gerekmektedir. Fidan dikim çukurları açılırken ise ortaya çıkan toprak yek başına ya da varsa yanmış küçük ya da büyükbaş hayvan gübreleri karıştırılabilir ya da fidan çukurlarına doldurulabilir.

Ceviz fidanı dikimi, ancak dikkatli bir şekilde davranmak koşulu ile dikim çukurlarının dibine 100 ya da 150 gram civarı kompoze olan gübre koyulup üzerine az toprak döktükten sonra ise fidan kökü ile temas etmeyecek şekilde olan ceviz fidanları yerleştirilebilmektedir. Dikimden önce açık köklü olan ceviz fidanlarına ise kök budaması yapılmaktadır. Kök budamasında ise kalın olan köklerin düzeltilmesi gerekmektedir.

Ceviz fidanı dikimi, toprakta hava kalmayacak şekilde bol bol can suyu verilmesi gerekmektedir. Dikim sonbaharda yapıldı ise gözlerin uyanması başlamadan önce fidanların tepesi ise 40 ya da 50 santimetreden kesilmesi gerekmektedir. Dikim esnasında ise aşılı olan ceviz fidanının aşı noktası ise topraktan 5 ya da 10 santimetre yukarıda olması gerekmektedir. Rüzgârlı olan bölgelerde ise dikimden hemen sonra ceviz fidanı hereğe bağlanmalıdır.

Ceviz fidanı sulama

Ceviz ağaçları iri yapılı ya da yaygın olan dallanma gösterdikleri için geniş olan bir yaprak yüzeyine sahiptir. Bu nedenle ise terlemeyle su kaybı fazla olan cevizler ise yeterli olan suyun cevizlere yeterli olan suyun sağlanması oldukça çok önem kazanabilmektedir.

Cevizler için ilkbaharda gelişme ise meyvelerin büyüme ya da iç doldurma dönemlerinde ise su gereksinimin karşılanması ise oldukça çok önemlidir. Bu dönemlerdeki susuzluk durumları ise büyük ya da gelişmeyi yavaşlatacağı gibi meyvelerin içlerini yeterince doldurmamalarına neden olabileceği için kalite ya da verim düşükleri meydana gelebilmektedir. Sulamada ise dikkat edilebilecek en önemli noktalardan biri suyun etkili kök düzeyine ulaşabilmesinin sağlanması gerekmektedir. Cevizlerde ilk yıllarda ise bölgenin ya da su kaynağının durumu göz önünde bulundurularak haftada iki kez sulama yapmak gerekmektedir.
" } ] }