{ "title": "Ceviz Fidanı Üretimi", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Fidani-Uretimi-42.jpg", "date": "21.01.2024 18:13:02", "author": "Hüseyin ÇINAR", "article": [ { "article": "
Ceviz Fidanı Üretimi, Ceviz fidanı üretimi tohum ya da aşılanma yapılarak ülkemizde ve bütün diğer ülkelerde yapılmaktadır. Bizim ülkemizde ceviz fidanı üretimi tohumlama yöntemiyle çok yaygın olarak yapılmaktadır. Ancak son dönemlerde Batı ülkelerinde ve Amerika'da aşı yapılarak ceviz fidanı çoğaltmasının önemi tespit edilmiş olup, ceviz yetiştiriciliği tamamen seleksiyon yöntemiyle doğal olarak popülasyonlar içinden en güzelleri seçilerek standart çeşitlerde aşılama yapılarak daha hızlı ceviz fidanı üretimi yapılmaya başlanmıştır. Bu çalışmalar en çok Yugoslavya'da değişik çeşitler üzerinde yapılmaktadır. Bunlar Serem, Baçke, Sampino, Bir başka ülke olan Fransa'da, Persinde, Maiyette, İtalya'da, sorrente, Amerika'nın Kaliforniya eyaletinde ise Palacentia, payne, Hartley ve Pedro olarak adlandırılan çeşitler üzerinde aşılama yöntemiyle ceviz fidanı üretimi yapılmaktadır. Ülkemizde ise Bilecik, Kaplan, 86, Gültekin-1, Yavuz-1, Şen-1, Yalova-1, Yalova-3, Yalova-4 gibi fidan çeşitleri seleksiyon yöntemi ile elde edilmektedir. Ceviz fidanı üretimini çelikleme yöntemiyle, doku kültürü yöntemiyle de çoğaltılması konusunda yeni çalışmalar yapılmaktadır. Bu anlamda ceviz fidanı yetiştiriciliğinin yapılması için izlenecek en iyi yol, yöntem yabani olan cevizlerden tohumlama yapılarak elde edilen çöğürlerin standart olan çeşitlerle aşılama yapılarak yapılmasıdır. Ceviz fidanı üretiminde standart olan çeşitler kadar aşı yapılması düşünülen anacında seçimini yapmak oldukça önemlidir. Aşılama yapılacak anacın kök yapısı çok kuvvetli olmalıdır. Gelişimi hızlı olmalıdır. Meyve verimi her yıl yüksek standart ve seviyede olmalıdır. Ayrıca mantar hastalıklarına karşı dirençli olanları seçilmelidir. Bu anlamda, Antrokuz, Kara kale çeşitleri tercih edilebilir.

Ceviz Fidanı Üretiminde Tohum Anaç Seçimi: Ceviz fidanı üretimi yapmak için öncelikle tohumların seçimini yapmak zorundayız. Bu tohumların hem içi sağlam ve dolgunluğunu tam olarak tamamlamış olması ve verimi açısından en iyi yörelerden eleyerek yapılması çok önemlidir. Tohumluk olarak seçilen cevizler hasat dönemini tamamlamadan toplanmamalıdır. Ceviz fidanı üretiminde kullanacağımız tohumları ağırlığı gramajı dikkate alınarak yapılmalıdır. Sap çukuru dar, yağ oranı çok yüksek seviyede olmalıdır. İriliği orta ve 10-12 gr olması yeterlidir. Çimlenme oranı yüzde 80' lere kadar olursa çok daha iyi olur. Ceviz fidanı üretiminde kullanılacak tohumları hasat mevsimi tamamlandıktan sonra, güneş almayan gölge havalı ve rutubetsiz ortamlarda saklamalıyız. Ceviz fidanı üretiminde kullanılacak olan tohumları, iyi sürgün vermeleri için, 80-90 gün yaklaşık olarak 4 derece serinlikte tutulmalı ve ekim zamanına kadar bu ortamda saklanmalıdır. Mart ve Nisan aylarında ise ekimi yapılmalıdır.
" } ] }