{ "title": "Ceviz Kökü", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Koku-43.jpg", "date": "19.01.2024 12:50:52", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Ceviz Kökü: Ceviz; 2 ile 4 metre kadar derinliğe inebilen güçlü bir kök yapısına sahip bir bitkidir. Bundan dolayı toprak derinliği ceviz için önemli bir konu olup, derinliği düşük olduğu kesimlerde, ceviz yetiştiriciliği açısından problem yaşanabilmektedir. Yetiştiricilik adına sonraki zamanlarda sorunlarla karşılaşmamak ve ceviz kökünün iyi bir gelişme göstermesi için toprağın derinliği en az 2 metre olması geçirimsiz toprak katmanların olmaması, geçirgen bir yapısının olması gerekir. Ayrıca ceviz yetiştiriciliği yapılması istenen bölgenin toprağında fazla alkalilik hali ile tuzluluk problemi olmaması istenir.

Ceviz Fidanı Dikimi

Ceviz yetiştiriciliğinde, daha çok fidandan üretim tercih edilmekte, tohumdan üretim çok fazla rağbet görmemektedir. Fidan dikimi aşamasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Fidanların sökümü sırasında çok dikkatli davranılarak ceviz kökünün zarar görmemesi için özen gösterilmelidir. Ceviz dikimi esnasında fidanda bilhassa kök budaması yapılır. Fidan dikim çukurlarının en az 60- 70 santim genişlik ile 80- 100 santim derinlikte olmalıdır. Ceviz fidanlarının dikiminde dikkat edilecek bir husus ceviz kökü toprağa konulduğu zaman aşı noktalarının toprağın üstünde kalacak şekilde dikilmesi ve fidan çukurlarının üst toprak ile doldurulması gerekir. Fidan dikimden sonra fidanlara can suyu verilmeli, can suyunun ceviz köküne ulaştığına emin olunmalıdır. Ceviz fidanında ilk yıllar içinde, mahallin ve su kaynağı durumu göz önünde bulundurularak haftada 2 defa sulama yapılır. Sulama işinde, suyun etkili olarak ceviz köküne ulaşmasını sağlamak gerekir.

Ceviz Kökü Hastalığı

Ceviz kökünün birtakım hastalıkları vardır. Meşe kökü çürüğü ya da mantar kök çürüklüğü olarak bilinen ve armillaria mellea denilen topraktan kaynaklanan bir fungus tarafından oluşur. Bu fungus fidan kökü, kök boğazı ve gövdenin alt bölgelerinde infeksiyon yapar. Bu armillaria ile infekteli mücadelesi için toprakta ceviz bahçesi kurulmadan, koruyucu olarak önlem alınır, fungus infeksiyonuna direnç gösteren anaçlar kullanılır.
" } ] }