{ "title": "Ceviz Kurdu", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Kurdu-25.jpg", "date": "18.01.2024 23:59:11", "author": "mustafa bayram", "article": [ { "article": "Ceviz kurdunu; kısaca tanımlamak gerekirse zararlı bir canlı türü olarak karşımıza çıkar. Bu tür içinde olan ergin kelebeklerin en genel görünüşü enine dalgalı ve çizgilerden oluşuyor. Boyları ortalama olarak 10 mm olan bu canlının kanat genişliği ise 18-20 mm arasında olmaktadır. Ceviz iç kurdunda, yumurta ilk dönemlerde beyaz bir görünüme sahip olan yumurtanın çapı ise ortalama olarak 1-1,2 mm arasında değişmektedir. Gelişme dönemi boyunca açıklık arttıkça yumurtanın görünebilirliği de artmaktadır. Boyları larva döneminde 15-20 mm olan bu zararlı canlılar pupa döneminde 10 mm uzunluğa sahip olmaktadırlar. Ceviz ağaçlarında en önemli zararlılar içinde en ön sıralarda yer almakta olan ceviz iç kurdu, larva halindeki meyvelerde çok ciddi zararlar oluşturmaktadır. Bu zararları sıralamak gerekirse, meyveleri delmeleri, içinde bulunan etli kısım diye tabir edilen yerleri yemeleri ve pisliklerini bırakması ile ortaya çıkmaktadır. Bu zararlar sonucu genellikle meyve dökülmeleri gerçekleşmektedir.

Ceviz kurdunun yaşam alanı

Genellikle kış aylarında ağaç gövdelerinde yer alan kabuklarda geçirmektedirler. İçerisine ördükleri kokunlar sayesinde de kış ayları larva olarak geçirebilmektedir. Gelişim dönemini tamamlayan bu canlılar larvadan sonra pupa dönem diye tabir edilen döneme ondan sonra da ergin olarak karşımıza çıkmaktadır. Yumurtadan çıkan larvalar, meylere ortalama olarak 4-8 saat boyunca içine girmeye çalışırlar. Burada ortalama olarak 30 ile 40 gün yaşayabilen bu zararlı canlılar, meyden çıktıktan ise yararlı canlılar ve hava koşulları sayesinde %30 ile 40 arasında kayıp yaşanır.

Ceviz iç kurdu için yapılması gerekenler

Kültürel çözüm olarak, ceviz bahçelerinde yapılacak ilk adım, elma, ayva, armut, şeftali, kayısı, erik gibi bitkilerin ceviz ağaçlarının yanına kurulmaması gerekir. Ayrıca ağaçtan düşen meyveler yerde bırakılmamalı temizlenmeli ve ağaç gövdesine tuzak bant diye tabir edilen bantlardan çekilmesi gerekir. Bu bantlar haftalık kontrol edilmesi ile kurt oluşumu engellenmiş olacaktır. Bu çözümün alternatifi olarak kimyasal uygulamalarda kullanılmaktadır. Bu kimyasallarla yapılacak ilk şey ağaçlara ilaç uygulanmasıdır. Bunun sayesinde ağaçlarda bulunan yumurta ve larvalardan çıkan kurtları meyvelerimizden uzaklaştırabiliriz. İlaçlamada dikkat edilmesi gereken husus, ilaçlama döneminde Tarım il ve ilçe müdürlüklerin ile sürekli diyalog içende bulunmamız gerekmektedir.
" } ] }