{ "title": "Ceviz Nasıl Ekilir", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Nasil-Ekilir-53.JPG", "date": "22.01.2024 01:39:20", "author": "Burhan Eren", "article": [ { "article": "Ceviz Nasıl Ekilir, sorunu çiftçiler veya bahçe işi ile uğraşanlar tarafından sıkça dile getirilen bir meseledir. Ceviz yetiştiriciliğinin püf noktalarının bilinmemesi ceviz ekimini de sorun haline getiriyor ne yazık ki. İnternet ortamında ceviz ekimi ile ilgili birçok video, fotoğraf ve anlatım bulunması oldukça kolay. Fakat ilk kez ceviz ekimi gerçekleştirecekler için videolardan edinilecek bilgiler yeterli olmayabilir. Şimdi aşamalar şeklinde sağlıklı bir ceviz ekimi için neler yapılması gerektiğini görelim.

Tohumun Nasıl Yapılır?

Her şeyden önce tohumların ekimden önce tüm bakteri, mantar ve mikroplardan arındırılması gerekir. İleride bir hastalık oluşmaması için bunun yapılması önemlidir, tohumlar bu virüs ve mikropları önlemek için öncelikle ilaçlanmalıdır. İlaçlanan tohumları 10 litrelik suyun içinde 20 gr bakirlik karışımı ile 10 dakika kadar bekletiyoruz. 1 saat sonra bu karışımın üstüne 20 gr potasyum permanganat eklenir ve tohumlar yaklaşık 15 dk daha bu karışımda bekletilir. Yine 1 saat sonra karışıma 20 gr yod karışımı eklenir ve 10 dakika kadar bekletilir. Bu işlemler sayesinde tohum barındırdığı bütün mikrop, mantar, bakteri ve virüsten arınmış olur.

Tohumların temizlenmesinin ardından ekime geçmeden önce, tohumlar karanlık, nemli ve en fazla 8 derecelik sıcaklığı olan bir ortamda şişmelidir. Bunun için tohumları nemli bir kumun üstüne, karanlık bir ortama alıp, tohumlar 10 litrelik suya 200 gr odun külü eklenilen karışımla her gün ıslatılmalı. Bu işlemin süresi tohumlar yeşermeye başlayana kadardır. Eğer sürecin kısalması istenirse, tohumların üstü naylon poşetle kapatılabilir, böylece yeşertme işlemi kısalır. Yeşermeye başlayan tohumlar artık ekime hazırdır.

Ceviz Nasıl Ekilir?

Artık tohumların ekim aşamasına geçilebilir. Cevizin yetişirken rahat yetişebilmesi ve daha çok verim alınabilmesi için ekim yapılırken her bir tohumun arası 120 cm olacak şekilde ve her 10 veya 12 sırada bir 3 m yol ayrılarak ekilmelidir. Ayrıca ekim işlemi yapılırken tohumların yeşeren kısımları yukarı gelecek şekilde ve toprağın 10 veya 12 cm derinliğine ekilmelidir. Tüm bu işlemlerin sonunda ekim işlemi bitmiş olur. Eğer toprakta saf, herhangi bir kimyasal içermeyen, temiz bir topraksa, ekim işleminden %100 başarı elde etmek mümkündür.
" } ] }