{ "title": "Ceviz Reçeli", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Receli-58.jpg", "date": "20.01.2024 17:33:31", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Ceviz reçeli, Hemen hemen herkesin mutfağında en az iki çeşit reçel bulunmaktadır. Türk mutfağında kahvaltılar asla reçel siz olmaz. Bu nedenle bulduğumuz her meyveden, her yemişten hatta birçok sebzeden reçel yapmakta üstümüze yoktur. Benim için ilginç sayılan reçeller arasında ceviz reçeli bulunmaktadır. Çünkü bu reçel tam olgunlaşmamış ve kabuklarıyla hazırlanan bir reçeldir. Hiç tatmamış olanlar ilk bakışta ceviz reçelinin tadını buruk veya acı zannedebilir. Fakat sanıldığının aksine enfes bir aroması olan muhteşem lezzette bir reçel çeşididir. Yapımı biraz zahmetli olsa da denediğinizde buna değdiğini sizde göreceksiniz. Ayrıca bu enfes reçeli sadece kahvaltılarda yemenin dışında yemeklerin ardından kaymakla birlikte tatlı olarak da tüketebiliriz. Ceviz reçeli yapmak için reçellik cevizleri iyi seçmek gerekir elimize bir kürdan alıp tam olgunlaşmamış cevizlere batırıp kolayca delinenleri seçmeliyiz. Oldukça faydalı ve şifa dolu bir reçel olduğuna inandığım ceviz reçelini daha önce hiç denemediniz ve tatmadıysanız sizlerle paylaştığım tarife uyarak yapabilirsiniz.

Ceviz reçeli için gerekli malzemeler
Hazırlanışı; Ceviz reçeli hazırlamak için öncelikle cevizlerin dış kabuklarını ince tabaka şeklinde soyuyoruz. Ardından cevizleri cam bir kavanoza alıp üstüne batası su dolduruyoruz. Gün içerisinde iki üç defa olmak üzere suyunu değiştirerek 1 hafta veya 10 gün boyunca suda bekleterek acısını alıyoruz. Bu işlem sırasında cevizler kararacaktır endişe etmeyin. Daha sonra derin bir kabın içerisine sönmemiş kireci koyup içerisine 2 litre kadar su döküyoruz ve yaklaşık 3 saat bekletiyoruz. Ardından kireçli suyun üzerindeki köpük kısmını kepçe ile toplayıp atıyoruz kireci dibine çökmüş ve duru suyu üste kalmış kısmını süzüp temiz kireç suyuna kürdan ile tek tek deldiğimiz cevizleri ekliyoruz. Bu şekilde yaklaşık 5-6 saat bekletip daha sonra cevizleri bol suda bir güzel yıkıyoruz. Daha sonra 1,5 litre su ile toz şeker ekleyerek şerbet hazırlıyoruz. Şerbet hafif kıvam alınca cevizleri ve karanfili ekleyip yaklaşık 1 saat kaynatıyoruz. Reçelin kıvamına bakmak için birkaçık ile tencereden alıp bir kâse içerisine koyun ve bir müddet bekletip kâseyi eyin direk su gibi dökülüyorsa bir müddet daha kaynatın. Reçelin kıvamı ve cevizleri yumuşaklığı istediğiniz şekli alınca limon suyu veya limon tozu ekleyip tekrar 10 dakika kaynatıp ceviz reçelini ocaktan indiriyoruz. Hemen tüketmeyip kışa hazırlık yapıyorsanız ceviz reçelini sıcakken cam kavanozlara koyup sıkıca kapatıp kavanozu ters çevirebilirsiniz. Bu şekilde bir gün boyunca bekletip daha sonra güneş görmeyen bir ortamda dilediğiniz kadar saklayabilirsiniz. Eğer hemen tüketecekseniz reçeli cam bir kâseye alıp bir gün güneşte beklettikten sonra kavanozlara doldurabilirsiniz.
" } ] }