{ "title": "Ceviz Teşvik", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Tesvik-87.jpeg", "date": "19.01.2024 02:18:46", "author": "melek kulak", "article": [ { "article": "
Ceviz Teşvik, diğer tarımsal konularda olduğu gibi, en önemli kuru yemişlerimizden olan ceviz içinde devletimiz tarafından yapılmaktadır. Ceviz üreticileri devletin verdiği ceviz teşvikten faydalanmak için; tarım il veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapma hakkına sahiplerdir. Bunun öncesinde devlete bir proje hazırlamak ve sunmak gerekmektedir. Devlet, ceviz yetiştirilecek alanda toprak, su, elektrik gibi etkenleri göz önünde bulundurup, daha sonra ceviz teşvik kredisini vermektedir. Kredilendirme olayı dönüm olarak yapılmakta, bir dönüm ceviz için 1000 TL. Gibi bir kredi verilmektedir. Kredi kullanımından yaklaşık olarak 15 yıl sonraya da geri ödeme planı çıkarılmaktadır. Bununla birlikte, tarım müdürlüklerinden, hazırlık aşamasında mazot, alet gibi ihtiyaçları temin etmek de mümkün olmaktadır.

Ceviz Teşvik Kredisi ve Devlet Desteği; Ceviz teşvik kredisi ve devlet desteği, bazı şehirler için söz konusu olmakla beraber, ceviz gıdası içeriği ve faydaları açısından, iç pazar ve dış pazarda her zaman çok önemli bir ürün olma özelliğini korumaktadır. Piyasada iç ceviz veya kabuklu ceviz olarak yer almakta ve birçok gıda maddesi ile kullanılması açısından, iç ve dış tüketimi oldukça fazla olan bir gıda olarak tüketilmektedir. Birbiriyle ilişkili olarak, ceviz yetiştiriciliğine ilginin artması sebebiyle, devlette çeşitli ceviz teşvik kredisi olanaklarını sunmaktadır. Büyük firmalarında ceviz yetiştirme işine girdikleri gözlemlenmektedir. Devletin ceviz teşvik ile ilgili amacı; iç piyasa ihtiyaçlarını karşılamak ve ihracata yönelmektir.

Ceviz teşvik İçin Desteklenen Konular; proje bedelleri, arazi ile ilgili hazırlıklar, fidanlar ve dikim aşamaları, bakım gibi alanlardadır. Bununla ilgili Orman Bakanlığının, ceviz üreticilerine tahsis edeceği yerler bulunmaktadır.

Devletin ceviz teşvik için yaptığı uygulamalardan biri de şudur; Devlet, fidan maliyetlerinde oldukça fazla katkılarda bulunabilmektedir. Fidan alma da oldukça maliyet içeren bir konu olduğu için başlangıç aşamasında yetiştiricilerin işinin kolaylaşmasına sebep olacaktır. Ortalama 5 yıl sonra verim alınması beklenen Chandler türü ceviz tercih edilenler arasında bulunmaktadır. Ceviz teşviğinin devletçe desteklenmesinin nedenlerinden biri de Türkiye'ye geçmiş yıllarda ceviz ithalatının artmış olmasının gözlenmesidir. İklim bakımından Türkiye böyle önemli bir gıdanın yetiştirilmesi açısından, toprak şartları ve diğer etkenlerin özellikleri itibarı ile bulunmaz bir ülkedir. Bu şartların değerlendirilmesi ve bilinçli ceviz üreticilerine devlet teşviği sağlanması ile iç pazarımız tamamıyla karşılanabilir. Hatta dış pazarda yapılacak olan ihracat ile ülke bütçesine fındıkta olduğu gibi yüksek oranda katkılar sağlanabileceği tartışma getirmez bir sonuç olacaktır. Ceviz teşvik kredisi, ceviz yetiştiriciliği gibi konularda tarımsal faaliyette bulunmak isteyen vatandaşlarımızın Orman Bakanlığı ve Tarım Bakanlığından alacağı sağlam bilgiler ve yetiştiricilik hakkında öneriler ile bu konuya giriş yapılmasının olumlu sonuçlar doğuracağını umuyor ve tarımsal alanda devlet teşviklerinin devamını diliyoruz.
" } ] }