{ "title": "Ceviz Üzümü", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Uzumu-26.jpg", "date": "19.01.2024 16:08:00", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Ceviz Üzümü, Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Göksu vadisindeki köylerde yetiştirmekte olan bu yöreye özgü, sofralık ceviz üzümünün her salkımı iki kilo ile beş kilo arasında gelmekte ve yöre halkı büyük bir rağbet göstererek bu üzüm cinsini üretmektedir. Bu üzüm özellikle iç pazarda tüketime sunuluyor. Kilo fiyatının günün şartlarına göre ayarlanarak satıldığı üzümler büyüklüğü ile dikkat çekmektedir.

Ceviz Üzümü Özellikleri: Ceviz üzümünün temel özelliği sert ve dayanıklı olmasının yanında, lezzetli bir tada da sahip olmasıdır. Genellikle sofralık olarak üretimi yapılan ceviz üzümü yöre halkı tarafından çok fazla tercih edilmektedir. Ceviz üzümün salkım ağırlığı 5 kiloya kadar çıkabilmekte, ancak meyveleri kademeli olarak olgunlaştığı için hasadı da kademeli olarak yapılmaktadır. Yemesi çok enfes bir üzüm türüdür. Bu üzümün üretimi çok fazla yaygın değildir, üreticiler ancak iç pazarda tüketilecek miktarlarda kendi bağ ve bahçelerinde üretim yapmaktadır. Hobi yetiştiriciliği olarak her yöreye dikim yapabilir, istenildiği takdirde çardak usulü şekilde verilebilen bir türdür. Bu üzümün dikimi 12 ay boyunca yapılabilir.

Ceviz Üzümünün yetiştiği Yerler: Silifke'nin Göksu Vadisindeki Ortaören, Keben, Kargıcak, İmambekirli, Senir, Karakaya, Karahacılı köylerinde yetiştirilmektedir. Senir ile Nuru köylerinde bulunan bahçelerin kenarları ve evlerin damlarında dahi yetiştirilen sofralık ceviz üzümü, Göksu Vadisinin 800 metre rakımlı kesimlerinde bulunan bazı köylerde yetiştirilir. Silifke ilçesine özgü olarak yetiştirilen bu ceviz üzümü cinsi, yaklaşık 19000 dekar civarında bir alanda üretimi yapılmakta yine yıllık baz alınarak üretim hasadı 8500 kg olarak gerçekleşmektedir.
" } ] }