{ "title": "Ceviz Yaprağı Çayı", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Yapragi-Cayi-95.jpg", "date": "19.01.2024 20:49:49", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Ceviz yaprağı çayı, Ceviz kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Bu nedenle yazın elde edilen ceviz yaprakları çay olarak kullanılır. Yaprakları türlerine göre kenarları tırtıklı veya düz olabilir. Ceviz Yaprağı Çayı bu yapraklardan yapılır. Ceviz ağacının gövdesinden yaprağına kadar her yeri insan yaşamının belli yerlerinde kendine yer bulur. Yaprakları da çay olarak tüketilir. Ceviz ağacının boyu 30 metreye kadar çıkabilir. Gövdesi kalın ve gri renklidir. Cevizin anavatanı İran olarak bilinmektedir. Ceviz ağacının kabuğu, meyvesi, yaprağı ilaç sanayiinde halen kullanılmaktadır.

Ceviz yaprağının içeriği

Başta omega 3 yağ asitleri olmak üzere A, K ve E vitamini ile riboflavin, tiamin, folik asit, amino asit, magnezyum, potasyum, çinko, mangan, alüminyum, fosfor, krom, flor, nikel ve iyot bulunur. Bunlardan başka az miktarda değişik içerikler bulunur. Ceviz yapraklarından çay yapıldığında içeriğinde bulunan alkaloidler, C, E vitaminleri ile karoten çay içine kendini bırakır. Bunlar insanın sağlıklı yaşamı için gerekli mineral ve vitaminlerdir.

Ceviz yaprağı çayının faydaları nelerdir?

Ceviz yaprağı çayının insan anatomisi için gerekli olan bir dizi vitamin ve minerallere sahip olduğu, hastalıklara şifa olduğu tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalara göre elde edilen ceviz yaprağı çayı kanı temizler ve metabolizmayı normal seviyelere çektiği görülmüştür. Ceviz yaprağı çayı biraz acıdır. İçerken biraz şeker kullanabilirsiniz. Bu çay bütün organların çalışmasına etki eder fakat üst üste on günden fazla tüketilmesi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Bağırsak parazitleri için oldukça etkilidir, mide ve bağırsakları temizleyerek müshil etkisi yapar. Bu etkinin sürekli olmaması için çay içmeyi abartmamak gerekir. İçeriğinde bulunan antibiyotik etkisi yaraların çabuk kapanmasına, deri yüzeyinin parlamasına neden olur. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir, gut hastalığına iyi gelir, kan şekerini ve kolesterolü normal seviyelere çeker. Bunlardan başka romatizmal hastalıklar, yorgunluk, halsizlik gibi durumlarda güç vererek hastanın kendini iyi hissetmesini sağlar.

Ceviz yaprağı çayı nasıl yapılır?

Çay yapılacak ceviz yaprakları haziran ayında toplanır ve gölge de mümkünse nemsiz ortamda kurutulur. Her çay yapılacağı zaman bir çorba kaşığı kadar yaprak ufalanır. Bir su bardağı demlik içine koyduğumuz su kaynadıktan sonra içine bir çorba kaşığı kuru ceviz yaprağı konulur. Ocağın altı kapatılarak on dakika demlenmesi beklenir. Aç karna içildiğinde kilo verdirici etkisi vardır. Fakat gerekli olan vitaminler vücuda alınmış olur.

Bir başka tarif ise kurutulmuş iki çay kaşığı ceviz yaprağı demlik içinde bir bardak su içine bırakılır. Beş dakika kaynadıktan sonra çay süzülerek tüketilebilir. Bu tüketim günlük iki üç fincan olabilir. Ceviz yaprağı çayı biraz ılık hale geldikten sonra gözler yıkanırsa göz şişliklerini azaltacaktır. Ayrıca bu çay ile ağız gargarası yaparak ağız kokuları ve ağız içi yaraların iyileşmesine faydası olacaktır.
" } ] }