{ "title": "Ceviz Yaprağı", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Ceviz-Yapragi-76.jpg", "date": "19.01.2024 17:01:07", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Ceviz yaprağı, Koyu yeşil keskin kokulu bir yapıda ceviz ağacı dallarının üzerine dizili halde bulunur. Ceviz yaprağını kullanmak amaçlı toplamak için en doğru zaman Haziran, Temmuz ayıdır. Meyvelerine zarar vermeden toplanan ceviz yaprağı gölge ve hava alacak bir ortamda kuruyana kadar ara sıra karıştırarak serilir. Topladıktan sonra işlem yapılmak için bu şekilde ya da kırılarak saklanır.

Özellikle Kırşehir ilinde çok bulunan ceviz yaprağından Kırşehir iline ait kolonyalar yapılır. Ceviz yaprağı ile yapılan bu kolonyalar kendine has esansı ve kendine has güzel bir kokuya sahiptir. Üretimi yapılan ceviz yaprağı kolay yasını bütün Türkiye'nin her yerine ulaştırmaktadır. Ceviz yaprağı ile yapılan çay tüketmek vücuda kuvvet ve direnç verir. Antiseptik yapısından dolayı çay yapılarak tüketileceği gibi, deri hastalıklarında da haricen kullanılır. Ceviz yaprağı ile hazırlanmış çayın tadı pek hoş değildir bu nedenle içerken zorluk çekilebilir. Ceviz yaprağı suyu içmek bazen içindeki tanen maddesinden dolayı mide bulantısı ve kusmaya yol açabilir. Bunun dışında bilinen bir yan etkisi yoktur. Her seferinde taze olarak hazırlayarak tüketebilirsiniz. Herhangi bir kalıtsal rahatsızlığı olanlar, hamileler ve ilaç kullananların doktora danışarak ceviz yaprağı kullanmaları gerekir.

Ceviz yaprağı faydaları nelerdir?
" } ] }