{ "title": "Cevizin Kilosu", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Cevizin-Kilosu-26.jpg", "date": "20.01.2024 06:01:40", "author": "Hasan Yumuşak", "article": [ { "article": "
Cevizin kilosu kafa karıştırıyor. Ceviz deyip geçmemek lazım çünkü 10 TL'ye de ceviz var 70 TL'ye de ceviz var. Peki fiyatlar arasındaki bu uçurumun sebebi ne? Ceviz tüketimi gün geçtikçe artıyor ve yerli ceviz tüketiciye yetişmiyor bu yüzden ceviz ithalatı yapıyoruz. Bugünler de Ukrayna'dan ve Moldovya'dan ceviz ithalatı yapılıyor ve bu ithalatı yapılan cevizlerin kilosu kabuklu şekilde 10 TL civarında. İç cevizin kilosu ise 32 TL ile 22 TL arasında kırıntı payına göre değişmekte.

2015 senesinde Türkiye'de

190 bin ton ceviz üretimi yapıldı. Talep karşılanamadı bu yüzden 40 bin tona yakın ceviz ithal edildi. Tahmini 10 sene önceleri 125 bin ton ceviz üretimi yapılıyordu bugünlerde bu sayı 190 bin tona yükseldi ancak talep arttı ve üretim talebi karşılamaz hale geldi bu yüzden ithalat yapılmak zorunda kalındı. Türkiye ceviz üretimi sıralamasında Amerika ve Çin'den sonra dünya sıralamasında üçüncü sırada bulunmakta ancak bu üretim daha iç talebi bile karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden cevizin kilosunun fiyatı her geçen gün artmakta. Marketlerde kabuklu cevizin kilosu 20 TL, iç cevizin kilosu 50 TL. İç cevizin kilosu kuruyemişçilerde ise 70 TL'ye kadar yükselmiş durumda.

Türkiye'de ağaç başına ceviz üretimi nasıl yapılır?

Ortalama 33-37 kilo civarındadır. Aşılı ceviz fidanlarında verim aşısız ceviz fidanlarına göre %50 daha fazla. Aşırı cevizler ise 4 yaşından sonra üretim vermeye başlamaktadır. Bu dönemde ceviz üretimi yapmak karlı bir yatırım aracı olarak görülmektedir. Çünkü üretim artmasına rağmen halen talep karşılanamamaktadır. Hem yatırımcı için hem de tüketicinin rahat bir nefes alabilmesi için yani cevizin kilosunun fiyatının düşmesi için ceviz üretiminin artması gerekmektedir. Çünkü ülkemizde üretilen ceviz kalitesi oldukça fazladır.
" } ] }