{ "title": "Chandler Ceviz Bakımı", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Chandler-Ceviz-Bakimi-78.jpg", "date": "21.01.2024 14:03:31", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Chandler ceviz bakımı, alınan verimi etkileyecek uygulamaları içerir. Chandler ceviz ağaçları verimi yüksek ve kaliteli olduğundan ülkemizde en fazla tercih edilen ceviz türüdür. Anavatanı ABD olan bu ceviz ağaçlarına iyi bir bakım uygulanırsa, hasat zamanı ve ilerleyen yıllarda alınan meyve oranı istendiği gibi olabilir. Chandler ceviz bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken hususları aşağıda anlattık. Umarız yetiştiriciler ve Chandler ceviz yetiştirmeyi düşünenlere faydalı olur.

Chandler ceviz bakımı nasıl olmalı?

Sulama: Uygun şekilde ekimi yapılan chandler ceviz fidanlarının yaygın dallanma yapması ve iri yapılı olması nedeniyle yaprak yüzeyleri geniştir. Terlemeyle kaybettikleri su miktarı da bu yüzden fazla olur. Bu nedenle chandler ceviz bakımı sırasında sulama önemlidir. İlkbaharda ağaçların gelişimi sırasında, meyvelerin büyüme aşamasında ve içlerinin dolması için su ihtiyaçlarının yeterince karşılanması gerekir. Susuzluk bu gelişmelere engel olur. Dolayısıyla verim ve kalitede düşer. Sulamada su ağacın kök yüzeyine kadar inmelidir. İlk yıllarda su kaynaklarının durumuna göre haftada 1-2 defa sulama uygundur. Sulamada salma, karışık, damla, alttan olan yöntemlerin biri kullanılabilir.

Gübreleme: Chandler ceviz bakımı için ahır gübreleri, kimyasal gübreler, yeşil gübreler kullanılabilir. Fidanların ihtiyacına uygun şekilde gübre analizi yapılarak, gübrelemenin nasıl olacağı tespit edilmelidir. Azotlu gübreler cevizin en fazla gereksinim duyduğu gübrelerdir. Azot noksanlığı toprak analizine göre belirlenerek gübreleme yapılmalıdır. Yazın yapılan analizlerde azot oranı %2 altında çıkarsa, azotlu gübre kullanılmalıdır. Asidik yapıdaki topraklarda ise amonyum nitrat içeren gübreler kullanılmalıdır.

Budama: Chandler ceviz irice büyük taç oluşturan ağaçlardır. Genellikle fazla budama istemeseler de ağaçlardaki kuru dalların budanarak tacın daha iyi ışık alması sağlanmalıdır. Ağaçlarda budama genellikle doruk dallı budama yoluyla yapılmaktadır. Ancak bölgeye ve ağaçların yetiştirilme amacına göre farklı yöntemlerde kullanılabilir. Budama chandler ceviz bakımı içinde meyve gözü oluşumuna önemli bir etki yapar. Ağaçlardaki ölü dal oranını da azaltır.

Hasat: Ceviz ağaçlarında hasat genellikle Eylül ayında yapılır. Hasat için meyvelerin üzerindeki yeşil kabuğun çatlaması beklenmelidir. Olgun cevizlerde iç kısım daha açık renkte olur. Chandler ceviz bakımı iyi yapılmışsa, elde edilen sonuçta mükemmel olur. İklim sıcak olursa, iç kısım dıştaki yeşil kabuktan yaklaşık 2-3 hafta önceden olgunlaşmaya başlar. Hasat erken yapılırsa, iç cevizin ağırlığında azalma olur. Hasat gecikirse cevizin içi daha koyu renkte olur ve düşük kalitede olur.
" } ] }