{ "title": "Chandler Ceviz Dikimi", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Chandler-Ceviz-Dikimi-19.jpg", "date": "20.01.2024 17:53:04", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Chandler Ceviz Dikimi, Amerikan menşeli olan Chandler ceviz dikimine başlamadan önce bu türün dikileceği yerin rakımı, iklim özellikleri, toprak analizi ve sulama suyu analizlerinin yapılması gerekir. Normal şartlarda Chandler cevizi 50 -800 metre rakımlara ekilebilen bir türdür. Dikildiği ekolojik ortamın mevsimsel geçişlerinden etkilenmeyen, ilkbahar geç donlarına dayanıklı bir cinstir.

Chandler Ceviz Dikiminden Önce Yapılacaklar

Chandler fidanı dikiminden önce araziye fidanın dikileceği düzen verilmeli, drenaj ya da tesviye işlemi gerekiyorsa, teraslama yapılır. Dikimden önce toprak tahlili yaptırılır. Bu analizle toprak niteliği, toprağın besin değeri ve zararlıların varlığı kontrol edilir. Toprakta eksik mineral varsa gübreleme yapılarak giderilir.

Chandler ceviz dikimi yapılacak arazide zararlı varsa gerekli müdahale yapılır. Arazide gereksiz bitki ve kalıntılar yok edilir. Önceden arazi planı çıkarılarak, Chandler fidanların nerelere veya ne şekilde dikileceği belirlenmelidir.

Chandler Ceviz Dikim Zamanı

Chandler tüplü fidanları yılın 12 ayında dikim yapılabilmesine rağmen, açık köklü chandler ceviz dikimi, Kasım-Mart ayları arasında yapılır. Kışları sert olmayan yörelerde sonbahar da yapılan dikim, ceviz köklerinin daha da iyi gelişimini sağlar.

Chandler Ceviz Dikiminin Yapılması

Chandler ceviz dikiminden 2 ay kadar önce ve dikim çukurları açılmadan dekar başına toprağa 25-40 kilo Triple Super Fosfat atılarak toprak sürülmesi yapıldıktan sonra Fidan dikim çukurları dikimden 2 ay önce açılıp havalandırılma yapılır. Ağır özellik taşıyan toprakların dikim çukurları, kökün rahat şekilde gelişmesine katkı sağlaması açısından daha geniş açılır. Açık köklü chandler cevizi dikimden önce suya yatırılması fidanın tutma oranını yükseltir. Kökte kırılma ve zedelenme varsa bunlar temizlenir. Chandler fidanların aşı yeri, toprağın 5 cm üstünde kalacak şekilde dikim yapılır. Dikimden sonra çukur toprakla kapatılır, ayakla hafif olarak bastırılır ve 20 litre kadar can suyu verilir.
" } ] }