{ "title": "Fernor Ceviz Budama", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Fernor-Ceviz-Budama-68.jpg", "date": "19.01.2024 07:30:03", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Fernor Ceviz Budama: Fernor ceviz türü, Amerikan menşeli ceviz fidanından sonra, dünya çapında çok fazla rağbet gören Fransız menşeli olan özellikle yan dallarında çok verimli bir ceviz türüdür. 750-1800 metrelik rakımlarda dikilebilir olması, yerli ceviz türlerine göre çok fazla boylu olmaması ülkemizdeki ceviz yetiştiricilerinin de çok fazla tercih nedenidir. Fernor ceviz budama, ağaç gövdesinin gelişmesi, meyve veriminin olumlu veya olumsuz yönde etkilenmesi açısından dikkat edilmesi gereken bir husustur.

Fernor Ceviz Budama Usulü

Normal şartlarda ceviz ağacının budama şekli, cevizden ayrı olan meyve ağaçları için yapılan budama usulünden biraz daha farklı olarak budanan ve fazla miktarda budama istemeyen bir meyve cinsidir. Ceviz ağacında her sene budanma olmaz. Her sene budanan ya da düzensiz olarak budama uygulanan ceviz ağacında meyve da verim düşüklüğü meydana gelir. Fernor ceviz budaması şekil budaması açısından bilhassa dikkat edilecek hususların başında Gelir. Bahçenin ilk kurulduğu zaman, yalnızca boyunlu olan gözlerin kesilmesi ile göz budaması yapılarak böyle bırakılır. Üçüncü senede fernor cevize budama ile şekil verilir. Fernor cevizi budanırken, mutlaka ağaçta bulunan kuru dallar alınmalı, budama sonucu yaralar macunla kapatılmalıdır. Ağaçta uç kuruması varsa, bu dalların sağlam yerlerinden kesilir. Yeni sürgün ucunda dişi çiçeklerin oluştuğu, erkek çiçeklerin ise önceki yılın sürgünlerin ucunda bulunduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Budama yapılırken sürgün boyları 10- 30 santim arası olmalı, yan daldaki verimin artması için tepedeki tomurcuk alınmamalıdır.
" } ] }