Hindistan cevizi şekeri, sağlıklı beslenmeyi seçenlerin çok fazla tercih ettiği bir üründür. Hindistan cevizi şekeri Ülkemizde çok fala kullanılmamaktadır. Fakat İngiltere gibi bazı Avrupa ülkelerinde her geçen gün daha fazla tüketilmektedir. Şeker pek çoğumuzun vazgeçilmezidir. Onun olmadığı bir hayat bize tatsız gelir. Çünkü birçoğumuz tatlısız bir hayat düşünemeyiz. Hatta çayımızın içine bile korkmadan bol bol şeker attığımız olur. Oysaki çok zararlı olduğu günümüzde ispatlanmış olan şekerden uzak durulması gerektiği herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Özellikle beyaz şekerin mutfağımızdan çıkartılması gerekir. Onun yerine daha az işlem görmüş esmer şeker ya da Hindistan cevizi şekeri tercih edilmelidir. Tabi ki üretimdeki azlık nedeniyle beyaz şekere göre daha maliyetli olan bu şeker türleri için daha fazla bütçe ayırmak gerektiği de bir gerçektir. Ancak sağlığın her şeyden önemli olduğu asla unutulmamalıdır. Son yıllarda namını iyice duyuran Hindistan cevizi şekerinin zararı beyaz şekere göre daha azdır. Ayrıca birçok faydası olduğu da uzmanlara tarafından sık sık dile getirilmektedir.
Hindistan cevizi şekeri faydaları nelerdir?
Hindistan cevizi şekeri içeriğinde bol miktarda çinko, demir, kalsiyum ve B grubu bazı vitaminleri barındırmaktadır. Çinko minerali sayesinde bağışıklık ve sindirim sistemi daha düzenli çalışır. Sinir, kas ve kalbin etkin olarak fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu minerallerden potasyum ile magnezyum yönünden de oldukça zenginidir. Ayrıca kemik ve diş sağlığı açısından da çok faydalı olduğu unutulmamalıdır.
Hindistan cevizi şekeriyle beyaz şeker glisemik indeks yönünden kıyaslandığında yarı yarıya farklılık gösterdiği gözlemlenmiştir. Aynı miktarda beyaz şekerin glisemik indeksi daha fazladır. Glisemik indeks insülin direncinin düşmesine neden olur. Bu nedenle de beyaz şeker tüketen bireyler daha geç doyar ve daha çabuk acıkır. Artık günümüzde pek çok Uzman tarafından glisemik indeksi düşük besinlerle beslenmenin daha sağlıklı olduğu her fırsatta vurgulanmaktadır.
Hindistan cevizi şekeri aynı zamanda vitamin deposudur. Özellikle C vitamini yönünden çok zengin olan bu besin maddesi soğuk havalarda bağışıklık sisteminizi güçlendirerek sizi hastalıklarda daha iyi korur. Ayrıca C vitamini sayesinde cilt sağlığınızı da korumuş olursunuz.
Doğal bir antioksidan olan Hindistan cevizi şekeri sayesinde erken yaşlanma belirtilerinden kurtulabilirsiniz.
Hindistan cevizi şekerinde yer alan fruktoz miktarı diğer şeker türlerine göre oldukça azdır. Fruktoz çok kısa sürede yağa dönüşebilen bir maddedir. Bu nedenle özellikle fazla kilosu olanların ve diyet yapanların uzak durması gerekir.
Buraya kadar sayılanlar hep insan vücuduna yönelik faydasıdır. Ayrıca doğa dostu olduğu unutulmamalıdır. Üretimi daha az girdiyle gerçekleştirilir.