{ "title": "Kabuklu Ceviz", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Kabuklu-Ceviz-91.jpg", "date": "19.01.2024 13:50:06", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Kabuklu Ceviz, cevizgiller familyasına mensup kendine has bir kokuya sahip meyve türüdür. Çeşitleri cinsine göre farklılık gösteren bu değerli besin maddesi içeriğinde taşıdığı vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir gıdadır. Salkım şeklinde yetişen kabuklu ceviz ilkbahar mevsiminde yetişme aşamasında olup sonbahar mevsiminde olgunlaşarak hasat edilir. Kabuklu ceviz, uzun ömürlü dayanıklı bir kuru yemiştir. Uygun muhafaza şartlarında saklandığında istenilen anda kırılıp tüketime hazır hale getirilebilir. Söz konusu bu cevizin ince veya kalın yapılı kabuklu türleri vardır.

Kabuklu Ceviz Faydaları Nelerdir?

Zengin besin değerleriyle sağlık bakımından önemli bir yere sahip olan kabuklu ceviz faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Cevizin koruma görevi üstlenen kabuğu sayesinde toz ve kirden uzak olması mikrop oluşumunu engeller. Bununla birlikte kabukların yakacak olarak değerlendirilmesi de ısınma ihtiyacını karşılama yönünden değerlidir. Öte yandan kabuklu ceviz her daim tazeliğini korur. Bulunduğu ortamdaki ürünlerin kokularını içerisine hapsetmez. Günlük 3 adet tüketilirse mide problemlerini giderip sindirim sistemini düzenler. Oldukça lezzetli olan bu kuru yemiş gıda sektöründe yoğun olarak kullanılmaktadır. Cilt sağlığına da iyi gelmesiyle birlikte vücut direncini arttıran kabuklu ceviz sağlık açısından son derece önemlidir. Diğer yandan beyin gelişimi ve zekâ seviyesin yüksek olması için ön planda tutulan bu besin maddesi önem teşkil eder. Vücudun ihtiyacı olan temel yağ asitlerini karşılar. Damar tıkanıklığını giderip kan akışını hızlandırır. Kalbe iyi gelir. Kabuklu ceviz antioksidan etkisi sayesinde bağışıklık sistemini güç kazanır. Saç köklerini besler ve sağlam yapılı saç oluşumu için imkân tanır.

Kabuklu Ceviz Yetiştiriciliği

Besin değeri yüksek meyveler içerisinde önemli bir yere sahip olan kabuklu ceviz yetiştiriciliği fidan veya kabuklu cevizin direk toprakla temasıyla elde edilir. Bunun için iyi bir şekilde yetiştirilen fidanların doğru yöntemlerle yetiştirilmesi oldukça önemlidir. Bu hususta kaliteli fidan seçiminin yapılması ve güneş gören bir alana dikimin yapılıp gerekli bakımın belirli periyotlarla yapılması çok önemlidir. Kabuklu cevizin toprakla buluşması ile zamanla çimlenip kök salan bu ürün ağaç haline gelerek kabuklu ceviz yetiştiriciliği için verim sağlamaktadır. İklim ve toprak isteği dikkate alınarak yapılan bu tarım türü sulama imkânlarının genişletilmesiyle yüksek düzeyde verim artışı sağlayacaktır. Dünya genelinde birçok farklı türe sahip kabuklu ceviz tercihinde ince kabuk seçimi önem teşkil eder. Hal böyle olunca kabuklu ceviz yetiştiriciliğine yönelik kalite seviyesi belirlenir.
" } ] }