{ "title": "Kaman Cevizi", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Kaman-Cevizi-48.jpg", "date": "20.01.2024 01:58:20", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kaman cevizi, Ortalama ağırlığı 12 gram, iç ceviz oranı %54, iç ceviz yağ oranı %65 olup kuru ceviz tüketimi için idealdir. Ceviz meyve şekli üzüm salkımı şeklindedir. Eylül sonunda genellikle hasat edilmesi gerekmektedir. Kırma makineleri için ideal ölçülerde olan bir ceviz çeşididir.

Türkiye ceviz üretiminin %90'nı Kaman'da yapılmaktadır. Kaman cevizinin meyvesi ve yaprakları sağlığa çok faydalıdır. Ceviz ağacının yaprakları sindirim sistemini çalıştırmaktadır ve aynı zamanda iştah açmaktadır. Ceviz meyvesinin mantar ve tümör tedavilerinde önemli bir yeri vardır. Aynı zamanda damar sertliğine karşı koruyucu ve ishal kesicidir. Kan dolaşımını düzenlemektedir, kanın pıhtılaşmasını engellemektedir, bağışıklık sistemini koruyarak vücudu hastalıklara karşı korumaktadır.

Ayrıca ağaçlarının kerestesinin ülke ekonomisine çok büyük katkıları bulunmaktadır. Ceviz kerestesinin mobilya sektöründe önemli bir yeri vardır. Ceviz ağacından yapılan mobilyaların dayanıklılığı ve kalitesi nesilden nesle aktarılmaktadır. Ayrıca ceviz ağacının kökleri boya üretiminde kullanılmaktadır. Özellikle el yapımı halılarda kullanılan cevizden elde edilen boyalar uzun yıllar rengini korumaktadır.

Kaman cevizi özellikleri nelerdir?
Kaman cevizinin 5 çeşidi bulunmaktadır.

Kaman 1 cevizinin özellikleri; meyve ağırlığı 12 gramdır, iç kurduna karşı oldukça dayanıklıdır, Kaman 2,3 ve 4'ten geç yapraklanır, ilkbaharda meydana gelen donlardan etkilenmez, meyve salkımları 4,8,12'lidir ve en önemlisi her sene aynı verimi vermektedir.

Kaman 4 cevizinin özellikleri; kabukları oldukça incedir, ceviz meyvesi kabuktan kolay ve kırılmadan çıkar, erken hasat yapılmaktadır ve taze ceviz olarak çok fazla tüketilmektedir, ceviz meyve içi rengi açık renklidir, 4'lü olarak meyve yapısı vardır ve Kaman 1 gibi her yıl aynı verimi vermektedir.

Kaman 5 cevizinin özellikleri; eylül sonunda hasat yapılmaktadır, protein ve yağ oranı yüksektir, verimi oldukça yüksek olup her yıl aynı verimi vermektedir, ilkbahar donlarında etkilenmez, iç ceviz ve dış kabuk rengi açık renklidir, ortalama 300 veya 500 yıl taçlanma yapmaktadır, hastalık ve böceklenmelere karşı dayanıklıdır, kış soğuklarından etkilenmez, şekli yuvarlaktır ve kırma makinelerine çok uygundur, ceviz meyvesi yenildiği zaman ağızda burukluk bırakmamaktadır, boyutları iri olup 16 veya 17 gram kabuk ağırlığı bulunmaktadır.

" } ] }