{ "title": "Pekan Cevizi", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Pekan-Cevizi-49.jpg", "date": "21.01.2024 01:23:25", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Pekan cevizi: Anavatanı Amerika kıtası olan ve ülkemizde Akdeniz ve Güney Ege Bölgesinde yetişen pekan cevizi, diğer ceviz türlerine göre çok daha fazla antioksidan içermesi bakımından aranılan bir meyve türüdür. Maliyeti oldukça yüksek olan pekan cevizi diğer cevizleri göre yapı olarak daha yassı ve düz bir görünüme sahiptir. Besleyici değeri oldukça yüksektir ve sindirimi kolay olması sayesinde vücutta oldukça kolay sindirilir.

Pekan cevizi kullanım alanları

Pekan cevizi en çok da çerez olarak tüketilmektedir. Ancak pasta ve keklere lezzet vermek için kullanılmakla beraber aynı zamanda reçel ve dondurma yapımında da kullanılan bu ceviz türünün yağı da oldukça değerli olduğu için eczacılık ve kozmetik alanında oldukça sık kullanılmaktadır. Bununla beraber pekan cevizinin yaprakları serin ve güneş görmeyen bir yerde kurutulup infüzyon yapılarak da kullanılabilir. Ülkemizde son yıllarda pekan cevizi üretiminin önemli ölçüde artması ile bu ceviz türünün kullanımı daha da yaygın hale gelmiştir bu nedenle tüketiminin çeşitlendirilmesi gündemde olan bir konudur.

Pekan cevizi besin değerleri nelerdir?

100 gr pekan cevizinde, 130.0 IU A vitamini, 2.0 mg C vitamini, 0 kolesterol, 60 3.0 mg potasyum, 73.0 mg kalsiyum, 142.0 mg magnezyum, 2.4 mg demir, 189.0 mg fosfor, 0.9 mg niacin, 0.9 mg thiamin, 10.0 g protein, 13.3 karbonhidrat, 3.3 g şeker, 0.1 mg riboflavin, 6.72 doymuş yağ, 700 kalori, 1.5 gr lif içerir.

Pekan cevizi faydaları nelerdir?
" } ] }