{ "title": "Pikan Cevizi Fidanı", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Pikan-Cevizi-Fidani-87.JPG", "date": "19.01.2024 07:37:20", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Pikan Cevizi Fidanı, Ana vatanı Kuzey Amerika olan pikan cevizi fidanı, ülkemizde ılıman ve sıcak iklimlerin hâkim olduğu Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştirilen bir bitki türüdür. Diğer ceviz türlerine göre ticari değerinin yüksek olması, fidanın dayanıklılığı, iç randıman biriminin yüksek olması ve oldukça hızlı büyüyen bir yapıya sahip olması bakımından yetiştiriciliğine önem verilen pikan cevizi fidanı oldukça uzun boy atma özelliğine sahiptir. Meyveleri oldukça lezzetli ve diğer ceviz türlerine göre orta kalınlıkta bir yapıdır.

Pikan cevizi fidanı yetiştiriciliği

Dikim, sonbahar mevsiminden başlayarak ilkbahara kadar dikimi yapılabilen pikan cevizi fidanı nem oranı yüksek olan deniz seviyesinde yarı tropikal bölgelere ya da dere veya nehir kenarlarına ekimi yapılabilir. Dikim aralığı ise toprağın yapısına göre farklılık gösterir. Pikan cevizi fidanı dikilecek toprak 80 cm derinliğinde, 60 cm gençliğinde açılmalıdır ve açılacak çukurun dibine kök gübresi konulduktan sonra fidanın aşı bölgesi toprağın üzerinde olacak biçimde dikim yapılması tavsiye edilir. Dikim işlemi yapıldıktan sonra fidanın tutması için sulanmasında fayda vardırç.

Sulama, pikan cevizi fidanı sulama dönemi geç ilkbahar mevsiminde başlayarak meyvelerin hasat yapılmasına kadar olan dönemdir. Yağışın düşük olduğu yerlerde sulamaya daha da önem verilmeli, geç sonbahar ya da kış sulamaları yapılmalıdır. Toprağın su ihtiyacının yeteri oranda giderilmemesinin pikan cevizi fidanın meyvelerinin kalitesini ve büyüklüğünü kötü yönde etkileyici için ve verimin yüksek olması bakımından pikan cevizi yetiştiriciliğinde sulama faktörü oldukça önemlidir.

Gübreleme, gübreleme işlemi toprak analizine göre yapılır. Dikimden önce genellikle potasyum ve fosfor gübreleri uygulanırken dikimde ise azotlu gübre tercih edilmez.

Hasat, pikan cevizi fidanı meyvelerin hasat zamanı meyvelerin yeşil kabuğunun çatlaması ile anlaşılır. Pikan cevizi hasadı genellikle ağacın silkelenmesi ile yapılır. Hasattan sonra ise pikan cevizinin kabukları temizlenip serin bir yere serilecek örtüler üzerinde kurutulduğu takdirde pikan ceviz fidanı meyvesinin kalitesinde hiçbir kayıp yaşanmaz.
" } ] }