{ "title": "Pikan Cevizi", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Pikan-Cevizi-79.jpg", "date": "19.01.2024 20:13:40", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Pikan Cevizi, Kabuğu kolayca elle kırılabilen içinin randımanının yüksek oluşu pikan cevizini diğer cevizlerden ayıran özelliğidir. Ilıman bölgelerde diğer meyvelere göre daha az masrafla yetiştirilmektedir. Meyvesi uzun süre saklanabilir olması ile de tercih edilmektedir. Pikan cevizi %70 oranında yağ içermektedir. Yağının doymamış yağ asitlerinden oluşması sebebiyle gıda, eczacılık ve kozmetik endüstrisinde tercih edilmektedir.

Pikan Cevizi Özellikleri: Protein, karbonhidrat, yağ ile oldukça fazla oranda vitamin ve mineral içeren pikan cevizinde A, C, E ve B kompleks vitaminler ile kalsiyum, çinko, selenyum, magnezyum, manganez, fosfor, tmhiamin, riboflavin, niacin, potasyum  ve demir minerallerini içermektedir. Sindirimi lifli yapısından dolayı oldukça kolaydır.

Kan Basıncı Düzenleme: Yapılan araştırmalar neticesinde DASH diyetinin bir bölümü olarak tavsiye edilen pikan cevizinin haftada 4-5 porsiyon kadar tüketildiğinde kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Kalp Sağlığına Etkisi: California Loma Linda ve New Mexico State Üniversitelerinde yapılan araştırmalarda günlük bir porsiyon tüketilen pikan cevizinde bulunan yağ asitleri ve beta-sitosterolün etkisiyle kötü kolesterol seviyesini düzenlediğini ve kalp krizi riskini azalttığını tespit etmişlerdir.

Meme Kanserini Önlemedeki Rolü: Chicago Northwestern Üniversitesinde yapılan araştırmada meme kanserini tetikleyen hücre içindeki genleri pikan cevizinde de bulunan oleik asidin yok ettiği görülmüştür. Pikan cevizi zeytinyağına göre %25 oranında daha fazla oleik asit içermektedir.

Prostat Sağlığına Etkisi: Kötü kolesterolü düşüren beta-sitosterolün aynı zamanda iyi huylu prostat büyümesini engellemektedir. Purdue Üniversitesinde yapılan araştırmada pikan cevizinde bulunan bir E vitamini çeşidi olan \"gamma-tocopherol\"ün sağlıklı prostat hücrelerine dokunmadan kanserli prostat hücrelerini yok ettiği tespit edilmiştir.

Kilo Vermedeki Etkisi: Harvard School of Public Health'de yapılan bir araştırmada kilo verme diyetlerinin bir parçası olan %35 kalorinin klasik kaynaklar yerine pikan cevizinden alındığında, kilo vermede daha fazla yardımcı olduğunu görülmüştür.

Pikan Cevizi Yetişme Özellikleri: Genelde ılıman iklimi sever. İlkbahar geç donlarına ve sonbahar erken donlarına karşı çok hassastır. Meyve verebilmesi için 210 günlük bir zamana ihtiyacı vardır. Bu dönemde olabilecek donlardan dolayı çabuk zarar görür. 5 °C'den yüksek sıcaklıkta gelişme gösterir. 40 °C'den sonrasını da istemez. Ortalama sıcaklık 27 °C civarında olmasını ister. Gece gündüz arasında aşırı oynaklıktan da etkilenmektedir. Kışın soğuklama döneminde -18 °C'ye kadar dayanır; tomurcuklanma ve cevizin olgunlaşması döneminde -2 °C'nin altında sıcaklıkta zarar görür.

Pikan cevizi ağacı hafif bünyeli topraklarda daha verimlidir. Topraktaki tuz oranı iyi tespit edilmelidir; çünkü tuzdan çok çabuk etkilenir. Ağacın kökleri 10 m'ye kadar inebilmektedir. Bu sebeple toprakta iki metrelik geçirimsiz katman olması faydalıdır.

Pikan cevizi tohumdan çıkarılarak yetiştirilir. Tohumlar yaklaşık 72 saat kadar suda ıslatıldıktan sonra toprağa 8-10 cm'ye kadar derinlikte ekilmelidir. Çimlenme 50-60 gün kadar sürer. Yeni çimlenen pikan cevizi fidelerinin kök gelişimi çok zayıftır bu sebeple çimlenen tohumlar iki yıl kadar çimlenme tavalarında bekletildikten sonra tarlaya dikilmelidir.
" } ] }