{ "title": "Sabun Cevizi", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Sabun-Cevizi-22.jpg", "date": "22.01.2024 00:14:56", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Sabun Cevizi: Asya'da çeşitli ülkelerde yetişen ağaç olan sabun ağacının ürünüdür. Sapindus Mukorossi ya da Soapnut diye de adlandırılır. Etli ve içi çekirdekli görünümü kayısıyı andırır. %100 doğal bir meyvedir, Anti-alarjeniktir, cilt ve doğa dostudur, Saponin içermesi nedeni ile antifungal, alerjik, antiviral sinek kovar özelliklerinden dolayı dışı kurutularak köpüklü bir sabun olarak kullanılır. Sabun cevizi çekirdeksiz kurutulmuş kabuklardan oluşur. Genel yapısı itibari ile ceviz ağacına benzemektedir. Meyveleri ceviz şeklindedir. ABD, Hindistan gibi ülkelerde temizlik işlerinde doğal olarak kullanılır. Sabun cevizi şampuan ve deterjanların doğal hammaddesi olan saponin içermektedir. Sabun ağaçları ülkemizde ise uygulanması için teşvikler verilen ve kullanım olarak hazırlık aşamasında olan şeftaliye benzeyen içinde çekirdeği bulunan meyvedir. Çoğu ülkeler ve bölgelerde direk temizlik ürünü olarak kullanılır ve sadece temizlik ürünü elde etmek için her bireyin bahçesinde bulunan ceviz ağacı hiçbir kimyasal içermediği için sade olarak kullanılmaktadır. Sabun ağacı meyvesinin doğal olması yanında birçok meyvesi vardır. Sedef, mantar gibi cilt hastalıkları olanlarda kullanımı faydalıdır. Sabun ağacı Asya'da Himalaya Dağları'nın olduğu coğrafyada kendi halinde yetişebilen bir bitkidir. Diğer adı sabun fındığıdır. Yerli halk tarafından toplandıktan sonra güneşte kurutularak kullanılır. Şampuan, bulaşık deterjanı, çamaşır deterjanı, sıvı sabun, sıvı el sabunu olarak kullanılır. Hiçbir kimyasal ve katkı maddesi içermez.

Sabun Cevizi Sıvısı Nasıl Elde Edilir?

Derin bir tencere içerisine 1 litre (Yaklaşık 6 bardak) su ilave edin.10 adet kırık sabun cevizi parçalarını iyice ufalayıp suya ekledikten sonra yaklaşık 20 dakika kaynatın. Bu işlem sırasında sabunun içerisindeki temizleyiciler suya karışır. Dinlendirmeden de kullanabilirsiniz dinlendirdikten sonrada. Su içerisindeki ceviz parçalarını 1 litre su için de değerlendirebilirsiniz atmayın. İkinci işlemden sonra arta kalan sabun parçacıklarını gübre olarak da değerlendirebilirsiniz.

Sabun Cevizi Nasıl Saklanır

Kuru meyve olarak, nemi çok kolay emdiğinden açıkta bırakıldığında yapış yapış olur bu hale gelmesi bozulduğu anlamına gelmez bu yüzden hava ile temas etmemesi için kilitli torbalarda ya da hava geçirmez cam bir kavanozda güneş ışığından uzak serin bir yerde saklanmalıdır. Sıvı olarak, kuru haldeyken saklanma ömrü uzun iken sıvısı yapıldığında ömrü kısalır. Özünde bir meyve olduğu için sıvı ile temasında bozulur. Bu yüzden ihtiyaç kadar sabun cevizi sıvısı elde edilmelidir, unutulmamalıdır ki sıvının kısa bir saklanma ömrü vardır.
" } ] }