{ "title": "Salkım Ceviz", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Salkim-Ceviz-59.jpg", "date": "21.01.2024 06:13:18", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Salkım Ceviz, Ana vatanı Sibirya olarak bilinen ve ülkemizde de yetiştiriciliği yapılan salkım ceviz, ileri geç dönem sınıfında yer alır. Diğer ceviz türlerine göre gövdesi daha serttir. Dal verimi oldukça yüksek olan bu ceviz çeşidinin iç randıman seviyesi oldukça yüksektir ve içi tam olarak kolaylıkla çıkar. Salkım ceviz meyveleri bir salkımda ortalama 12-18 adet bulunabilir. Erken yaşta görülen salkım ceviz meyveleri ilkbaharın erken donlarından fazla etkilenmemesi nedeniyle oldukça dayanıklı bir yapıya sahiptir.

Salkım ceviz yetiştiriciliği

Salkım ceviz toprak isteği, toprak açısından oldukça seçici olan salkım ceviz bu nedenden dolayı aşırı su tutma özelliği olmayan, çakıllı gevşek topraklarda yetiştirildiği takdirde çok daha verimli olur.

Dikim, salkım ceviz fidanları 60 cm derinlik ve genişliğinde açılan çukurlara içerisine potasyum sülfat ve süper fosforlu gübrelerin karışımı ile yanmış hayvan gübresi koyulduktan sonra dikilmelidir.

Sulama, salkım ceviz dikildikten sonra mutlaka can suyu verilmeli ve yanına dikilecek bir hereğe bağlandıktan sonra ilk dikim yapıldığı sene senede en az 2 kere sulaması yapılmalıdır. Salkım ceviz geniş yapraklara sahip olması ve kökünün kazık yapıda olması nedeniyle suya daha çok ihtiyaç duyar. Bu nedenle salkım cevizinin ilkbahar mevsiminde meyvelerin içinde olduğu ve gelişme gösterdiği zamanlarda su ihtiyacının karşılanmasına dikkat edilmelidir. Çünkü bu ceviz çeşidinin bu dönem içerisinde susuz kalması meyvelerinin gelişmesini olumsuz olarak etkiler ve meyvelerin içi yeterince olgunlaşma göstermez. Bu durumda verim ve kalitenin düşmesine neden olur. Sulama işlemi salkım ceviz gübre verileceği zaman ve meyveler henüz bilye büyüklüğüne iken yapılmakla beraber meyvelerin içinde olma zamanı, budama yapıldıktan sonra ve hasat yapılmadan bir iki hafta önce yapılabilir.

Budama, salkım ceviz dallarının daha düzenli olması ve taç yaprak oluşumunun dengeli olması bakımından budama işlemi oldukça önem taşır. Verimin daha iyi olması ve kısa zamanda ürün alabilmek için salkım ceviz budamaları, yaz ve kış mevsiminde ağaç 4 yaşına gelene kadar yapılmalıdır. Salkım ceviz budama işlemi yapılırken sürgünler azaltılır, dal araları genişletilir ve bükme, uç alma ve eğme işlemleri ile tepe, şekil, göz ve bakım budamaları yapılır.

Salkım ceviz hasadı, salkım ceviz hasat işlemi bu ceviz çeşidinin yetiştirildiği bölge ile o seneki yağış miktarı ve sıcaklığa göre farklılık gösterir. Ancak salkım cevizinin genellikle sonbahar mevsiminde hasadı başlar ve eylül ayının sonuna doğru biter. Salkım cevizin yeşil kabuğunun bir kısmı çatlamaya başladığı dönem en uygun hasat zamanıdır. Salkım ceviz meyveleri olgunluğa erişmeden erken hasat yapılmamalıdır. Hasat işlemi erken dönemde yapıldığı takdirde salkım ceviz ağırlığında azalma olur. Bu nedenle salkım ceviz hasadının verimin kalitesi açısından zamanında yapılmasında fayda vardır.
" } ] }