{ "title": "Şebin Cevizi", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Sebin-Cevizi-69.jpg", "date": "21.01.2024 03:48:55", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Şebin Cevizi, Şebin Karahisar kökenli hoş kokuya sahip köklü bitki grubunda yer alan bir meyve türüdür. Bu ceviz meyvesinin ağırlığı yaklaşık 9 gramdır. Oval şekilli bir yapıya sahip kabuğu kolaylıkla kırılabilen ceviz türüdür. Geç yaprak veren şebin cevizi don olayına karşı dayanıklıdır. Meyvesi yan dallarda yoğunluk gösterir. Salkım şeklinde yetişip 3-4 adet meyve sayısıyla gelişim gösterir. İnce yapılı kabuğa sahip olan söz konusu bu ceviz içi kabuğundan kolaylıkla ayrılır niteliktedir. Kışın ve özellikle yazın ilk aylarında bol suya gereksinim duyan ve yazın güneşe ihtiyacı olan bu ceviz ilkbahar mevsiminde yetişip Eylül ayında olgunlaşarak hasat edilir. Bahse geçen cevizde kurt oluşumunun olmaması için zirai ilaç kullanımının yapılması gerekir. Birçok gıda alanında kullanıma hazır hale getirilen şebin cevizi oldukça kaliteli bir ürün olduğun için ve yetişme döneminde takviye suya ihtiyaç duyduğundan diğer cevizlere oranla ekonomik yönden paha değeri yüksektir. Kuru yemiş olarak tüketiminin yapılmasının yanı sıra pastacılık alanında yoğun olarak kullanılmaktadır.

Şebin cevizine dünyanın her bir noktasına ulaşılabilir. Lezzeti ile bulunduğu bölgenin namını alan bu ürün yaprağından dalına kadar değerlidir. Uygun iklim koşulları mevcut olan çoğu yerde yetişme imkânı bulan bu ceviz kalitesi ve lezzeti ile ön planda tutulmaktadır. Uygun saklama koşullarında muhafaza altına alındığında uzun ömürlü olarak tüketime hazır olabilir.

Şebin Cevizi Bakımı Nasıl Yapılır?

Verim elde edebilmek için şebin cevizi bakımı belirli aralıklarla kontrol altına alınmalıdır. İlk aşamada haftalık olarak sulama yapılması oldukça önemlidir. Diğer yandan sonbahar mevsimi kapsamında güneşli bir günde kuruyan dalların budanması ilerleyen dönemlerde ceviz kalitesinde artış yönünden katkı sağlar. Bununla birlikte ilkbahar mevsiminde gövde üzerindeki filizlerin kesilmesi ağacın bodur olmasını engeller. Daha sonra gübrelemenin yapılması da son derece önemlidir. Şebin cevizi bakımı hususunda dikkatli bir şekilde uygulamanın yapılması bu cevizin verimini arttırır. Hasat döneminde ise cevize zarar vermeden hasatın yapılması bakımı konusunda yarar sağlar.

Şebin Cevizi Faydaları Nelerdir?

Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan şebin cevizinin düzenli olarak tüketimi halinde sağlık yönünden son derece yarar sağlar. Vücudun yağ ihtiyacını karşılayan bu besin maddesi doyurucu bir özelliğe sahiptir. Birçok hastalık türüne şifa kaynağı olan şebin cevizi faydaları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Damarları açarak kan akışını hızlandırır. Kan dolaşımını düzene koyup pıhtılaşmanın önüne geçer. Antioksidan görevi üstlenip bağışıklık sistemini güçlendirir. Sindirim problemini ortadan kaldırır. Kabızlık sorununa engel teşkil eder. Vücut direncini arttırıp halsizliği giderir. Cilt sağlığı için oldukça değerli bir besin maddesidir. Kanser hücrelerinin azaltılmasında fayda sağlar.
" } ] }