{ "title": "Tokat Cevizi", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Tokat-Cevizi-55.png", "date": "19.01.2024 13:52:25", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "Tokat Cevizi, Ceviz ağacı ülkemizin çoğu bölgelerinde rahatlıkla görebildiğimiz bir meyve türüdür. Toprak ayrımı yapmadan büyür ve meyvesini verir. Ama şu bir gerçek ki, ceviz ağacının yetişmesi, kaliteli meyve vermesi için önerilen, istenilen toprak yapısı vardır. Yumuşak, organik maddeler bakımından zengin, fazla su tutmayan, toprak altıda uygun yerlerde daha lezzetli, büyük, parlak, ince kabuk, kısaca en beğenilen cevizler yetişir. Tokat Şehrimiz de asmaları, üzümleri, üzüm yapraklarından sonra, ceviziyle de ün kazandı.

Tokat cevizi son zamanlarda kendinden sıkça söz ettiren, aranan ve lezzeti çok beğenilen bir ceviz çeşidi haline gelmiştir. Bunda toprağın verimli oluşu dışında, üreticinin çabası göz ardı edilemez. Yalnız son yıllarda İklimlerdeki değişiklikler, mevsim farklılıkları, sıcaklığın daha da düşmesi, ilkbaharda meydana gelen don olayları, ağaçlar daha çiçek halindeyken çok zarar verdiği için üreticinin maddi ve manevi zarar verdiği dönemler olmuştur.

Tokat cevizinin bu kadar meşhur olasının nedeni; Tokat cevizinin yapraklanma dönemi, diğer bölgelerde yetişen ceviz türlerine bakarak daha geç geliştiğinden, ilkbaharda meydana gelebilecek don olayından fazla etkilenmemesi. Ayrıca Tokat şehrinin sulama suyundaki kalitenin oldukça yüksek oluşu. Toprak kalitesinin tarıma uygun olması, toprağın bünyesinde kil, kireç gibi maddeler bulundurması, iklim koşulları önemli yer tutmaktadır. Bu özellikler bir araya gelince Tokat cevizi kalitesinin nedeni belli oluyor. Tokat cevizinin yağ oranı yüksektir ve meyvesi büyüktür. Kabuğu ince oluşundan dolayı içindeki meyvesi kolay çıkar. Önemli etkenlerden bir diğeri de üreticinin ceviz fidanlarını aşılı fidanlar olarak yetiştirip aşılı fidanlarla üretim yapmalarıdır.
" } ] }