{ "title": "Yabancı Ceviz Çeşitleri", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Yabanci-Ceviz-Cesitleri-27.jpeg", "date": "19.01.2024 23:48:56", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Yabancı Ceviz Çeşitleri, cevizgiller ailesine mensup aromatik hoş bir kokuya sahip birçok ceviz türü vardır. Türkiye'nin bazı bölgelerine has ceviz cinslerinin yanı sıra birtakım ülkelerden getirilen ceviz türleri vardır. Şekilleri, boyutları, kabuk yapıları ve ağaç özellikleri değişkenlik gösteren yabancı ceviz çeşitleri iklim çeşitliliğinin olduğu yerlerde verimli bir şekilde yetiştirilir. Birçok alanda kullanılan söz konusu bu ceviz çeşitleri vitamin ve mineral bakımından oldukça değerlidir. Daha çok tozlayıcı olarak kullanılan yabancı ceviz çeşitleri bakımının iyi bir şekilde düzenli olarak yapılması istenilen verimin alınmasına kaynaklık eder.

Yabancı Ceviz Çeşitleri Nelerdir?

Chandler Cevizi

Anavatanı Amerika California bölgesi olan bu ceviz türü Türkiye iklim ve toprak şartlarına uyum sağlayarak üretime dahil olmuştur. Güney Amerika kıtası ülkesinden olan Şili bölgesinde devasa chandler cevizi bahçesi kurulmuştur. Burada dünya kapsamında ün salıp birçok ülkeye ulaşım imkânı bulmuştur. Verimi yan dallara doğru olan bu ceviz koridor tipi dikime uygun niteliklidir. Bu kapsamda belirli aralıklarla yetiştirildiğinde bulunduğu toprak alanına uyum sağlar. Olası don durumlarına karşı risk yaşama durumu yüksek olan bu ceviz doğru şartlarda yetiştirildiği taktirde iyi seviyede verim sağlar. Bu lezzetli ceviz Eylül ayı itibariyle hasat edilir.

Pikan Cevizi

Anayurdu Kuzey Amerika olan bu ceviz türü Meksika, İsrail, Peru, Arjantin'de yaygınlık gösterir. İnce yapılı kabuğa sahip olan pikan cevizi uzun oval bir şekildedir. Tropikal iklime ve geçirimli torak türüne uyum sağlayan bu ceviz yan dallara doğru verim sağlar. Ağaç boyutları fazla büyük olmayan türlere mensup pikan cevizi Türkiye'de de üretime katkı sağlamıştır. Gelişme çağında bol suya ihtiyaç duyan bir ürün olması olgunlaşma döneminde güneşin varlığına gereksinim duyar. Bu ceviz Eylülde olgunlaşmaya başlar.

Fernor Cevizi

Fransa kökenli olan bu ceviz yüksek rakımlı alanlarda yetiştirilmeye uygun niteliktedir. Dayanıklı yapısından ötürü ilkbahar ve sonbahar mevsiminde yaşanması muhtemel don olayından etkilenmez. Soğuğa dayanıklı olan fernor cevizi belirli genişlikteki aralıklara dikilmelidir. Yarı dik bir şekilde büyüyen yan dallarda verimli bir cevizdir. Oval yapılı kalın kabukludur. Meyveler salkım halinde Eylül ayından sonra olgunlaşır.
" } ] }