{ "title": "Yel Cevizi", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Yel-Cevizi-95.jpg", "date": "19.01.2024 04:14:44", "author": "TURGUT KAYNAK", "article": [ { "article": "
Yel Cevizi, Yel cevizinin ana vatanı Banda adalarıdır. Diğer bir adı ile muskat olarak bilinir. Yel cevizinin ağacı tıpkı portakal ağacına benzemektedir. Meyvesi tıpkı yeni dünyaya benzemektedir, tatlı ve suludur. Yel cevizi denilen kısım ise bu meyvenin çekirdeğidir. Bu çekirdek çok hoş kokulu bir aromaya sahiptir. Meyvesi yendikten sonra çekirdeğin üzerindeki ince zar soyularak kurutulur, içi de baharat olarak kullanılır. Görünüşü minik bir Hindistan cevizine benzemektedir. Özellikle Hint mutfağının vazgeçemediği baharatları arasındadır. Hint mutfağında hem tatlılarda hem de yemeklerde sıkça ve bolca kullanılmaktadır. Yel cevizi çok fazla ve sık kullanıldığında kabızlık, kalp çarpıntısı, idrara çıkamama ve mide bulantısı gibi yan etkiler gösterebilmektedir. En önemlisi de kesinlikle süt ile alınmamalıdır. Süt ile alındığı taktirde bayılma ya da hayal görme gibi etkileri vardır. Mutfağımızda ise bazı kesimlerde yemeklere hafif bir aroma vermesi için kullanılmaktadır. Yel cevizini hemen hemen bütün aktarlarda bulabilmeniz mümkündür.

Yel Cevizi Faydaları Nelerdir?
" } ] }