Yel Cevizi, Yel cevizinin ana vatanı Banda adalarıdır. Diğer bir adı ile muskat olarak bilinir. Yel cevizinin ağacı tıpkı portakal ağacına benzemektedir. Meyvesi tıpkı yeni dünyaya benzemektedir, tatlı ve suludur. Yel cevizi denilen kısım ise bu meyvenin çekirdeğidir. Bu çekirdek çok hoş kokulu bir aromaya sahiptir. Meyvesi yendikten sonra çekirdeğin üzerindeki ince zar soyularak kurutulur, içi de baharat olarak kullanılır. Görünüşü minik bir Hindistan cevizine benzemektedir. Özellikle Hint mutfağının vazgeçemediği baharatları arasındadır. Hint mutfağında hem tatlılarda hem de yemeklerde sıkça ve bolca kullanılmaktadır. Yel cevizi çok fazla ve sık kullanıldığında kabızlık, kalp çarpıntısı, idrara çıkamama ve mide bulantısı gibi yan etkiler gösterebilmektedir. En önemlisi de kesinlikle süt ile alınmamalıdır. Süt ile alındığı taktirde bayılma ya da hayal görme gibi etkileri vardır. Mutfağımızda ise bazı kesimlerde yemeklere hafif bir aroma vermesi için kullanılmaktadır. Yel cevizini hemen hemen bütün aktarlarda bulabilmeniz mümkündür.
Yel Cevizi Faydaları Nelerdir?
İştah açıcı özelliği vardır. Özellikle yemek yemekte zorlanan çocukların iştahının açılması için yemeklere rendelenebilir.
Antiseptik bir yapıya sahip olduğu için mikropları öldürme özelliği vardır.
Kullanım miktarı bilindikten sonra çok iyi bir gaz gidericidir.
Gaz giderici olduğu içinde yeni doğan bebeklere de anneler rahatlıkla kullanmaktadır.
Cinsel gücü arttırdığı gibi cinsel arzuyu da tetiklemektedir.
Sinirleri yatıştırma özelliği vardır, stresi alır sakinleşmeyi sağlar.
Mide rahatsızlıklarının önüne geçerek rahatlama sağlar.
Ağız kokusunu giderme özelliğine de sahiptir.
Vücudun daha dirençli olmasını sağlayan etkileri de vardır.
Uykusuzluğa birebirdir, uyku problemi olan kişiler rahatlıkla kullanabilirler.
Bayanlarda özellikle adet dönemlerinde karın ağrıları için kullanılmaktadır.