Yerli ceviz çeşitleri, bölgenin taşımış olduğu coğrafi özelliklere göre dikim alanı yerli cevizlerde değişiklik göstermektedir. Ayrıca bölgenin toprak yapısı ve yükseltisine göre de ekilecek olan ceviz fidanları değişiklik göstermektedir. Bu ceviz fidanları vermiş olduğu meyvelere göre de farklılık göstermektedir. Bazı yerli cevizlerin kabukları kalın bazıları ise çok incedir. Ayrıca yerli cevizler yetiştikleri bölgeye göre verim farklılıkları göstermektedir. Yerli cevizler Şebin cevizi, Bilecik cevizi, Kaman cevizleri, Yalova cevizleri ve Yavuz cevizleri olmak üzere sınıflara ayrılmaktadır.
Yerli ceviz çeşitleri
Şebin cevizi: bu diğer yerli cevizlerden ve kalitesi olarak en yüksek olan yerli ceviz türüdür. Oldukça verimli olan bu ceviz iri bir yapıya sahiptir. Kök kısımları derinlere kadar işleyerek geniş bir alana yayılır.
Şebin cevizi özellikleri nelerdir?
Oldukça verimli bir yerli ceviz türüdür
Meyvesi İnce kabukludur. Meyvesi ince kabuklu olduğundan dolayı çabuk kırılır ve kolaylıkla meyvesi alınır
Kabuğundan kolay bir şekilde ayrılan Şebin cevizi oldukça lezzetlidir
Böreklerde, pastalarda ve çeşitli tatlılarda rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca Şebin cevizi kuru ve taze bir şekilde de tüketilebilir.
Şebin ceviz fidanın dalında 4 veya 5 meyve rahatlıkla yetişebilmektedir.
Güneş yanıklarına karşı oldukça hassas olan bu ceviz türü iç kurdu ve çeşitli hastalıklara karşı da oldukça hassastır.
Bilecik cevizi: bu ceviz türü yerli cevizleri arasında en çok tercih edilen bitkilerdendir. Meyve kalitesi oldukça yüksek olan Bilecik cevizinin yüksek rakımlarda kolaylıkla yetişebilmesi de dikimini arttırır bir hale getirmiştir. Ülkemiz coğrafi yapı gereği genellikle yüksek olduğundan bu ceviz fidanı daha fazla tercih edilmektedir.
Bilecik cevizi özellikleri nelerdir?
İri bir yapıya sahip olan bu ağacın meyvesi ince kabuklu ve oldukça dolgundur
Bilecik cevizinin kabukları kolaylıkla ayrılır.
Kıyı ve nemli bölgeler hariç tüm bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir
Yüksek rakımlı olan yerlerde rahatlıkla edilebilmektedir. Ayrıca ekilmiş olduğu bölgede oluşabilecek don olaylarına karşı oldukça dayanıklı bir yerli ceviz türüdür.
Meyve yapısı genellikle üçlü veya dörtlü yapıdadır
Yan dallarda meyve yapım oranı oldukça fazladır
Bilecik cevizinin hasat zamanı sonbahar mevsiminin Eylül ayında yapılmaktadır.
Çeşitli yiyeceklerde kullanılabileceği gibi kuru olarak da tüketilebilir.
Kaman cevizi: bu yerli ceviz türü üzüm salkımı şeklinde meyve vermektedir. Bu özelliğinden dolayı çeşitli ithal cevizlere nazaran varlığını korumaktadır.
Kaman cevizinin özellikleri nelerdir?
Hasat zamanı sonbahar mevsiminin Eylül aylarında gerçekleşir.
Çeşitli yiyeceklerde de kullanılabilen bu ceviz kuru da tüketilebilir.
Kaman cevizi soğuk iklim koşullarından etkilenmez.
Yalova cevizi: bu ceviz türü genellikle sahil kenarlarında yetiştirilmektedir. Üretimi hemen hemen bitmekte olan yerli ceviz türü oldukça kaliteli meyve vermektedir.
Yalova cevizi özellikleri nelerdir?
Sahil kenarlarında oldukça verimli bir şekilde yetişir.
Bu cevizin kabuğu orta kalınlıkta olup oval şeklindedir.
Ayrıca Yalova cevizi erken çiçekleri ne renk sonbahar mevsiminin Eylül ayında hasadı yapılır