{ "title": "Yerli Ceviz Çeşitleri", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Yerli-Ceviz-Cesitleri-32.jpg", "date": "21.01.2024 07:58:09", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Yerli ceviz çeşitleri, bölgenin taşımış olduğu coğrafi özelliklere göre dikim alanı yerli cevizlerde değişiklik göstermektedir. Ayrıca bölgenin toprak yapısı ve yükseltisine göre de ekilecek olan ceviz fidanları değişiklik göstermektedir. Bu ceviz fidanları vermiş olduğu meyvelere göre de farklılık göstermektedir. Bazı yerli cevizlerin kabukları kalın bazıları ise çok incedir. Ayrıca yerli cevizler yetiştikleri bölgeye göre verim farklılıkları göstermektedir. Yerli cevizler Şebin cevizi, Bilecik cevizi, Kaman cevizleri, Yalova cevizleri ve Yavuz cevizleri olmak üzere sınıflara ayrılmaktadır.

Yerli ceviz çeşitleri

Şebin cevizi: bu diğer yerli cevizlerden ve kalitesi olarak en yüksek olan yerli ceviz türüdür. Oldukça verimli olan bu ceviz iri bir yapıya sahiptir. Kök kısımları derinlere kadar işleyerek geniş bir alana yayılır.

Şebin cevizi özellikleri nelerdir?
Bilecik cevizi: bu ceviz türü yerli cevizleri arasında en çok tercih edilen bitkilerdendir. Meyve kalitesi oldukça yüksek olan Bilecik cevizinin yüksek rakımlarda kolaylıkla yetişebilmesi de dikimini arttırır bir hale getirmiştir. Ülkemiz coğrafi yapı gereği genellikle yüksek olduğundan bu ceviz fidanı daha fazla tercih edilmektedir.

Bilecik cevizi özellikleri nelerdir?
Kaman cevizi: bu yerli ceviz türü üzüm salkımı şeklinde meyve vermektedir. Bu özelliğinden dolayı çeşitli ithal cevizlere nazaran varlığını korumaktadır.

Kaman cevizinin özellikleri nelerdir?
  • Hasat zamanı sonbahar mevsiminin Eylül aylarında gerçekleşir.
  • Çeşitli yiyeceklerde de kullanılabilen bu ceviz kuru da tüketilebilir.
  • Kaman cevizi soğuk iklim koşullarından etkilenmez.
Yalova cevizi: bu ceviz türü genellikle sahil kenarlarında yetiştirilmektedir. Üretimi hemen hemen bitmekte olan yerli ceviz türü oldukça kaliteli meyve vermektedir.

Yalova cevizi özellikleri nelerdir?
  • Sahil kenarlarında oldukça verimli bir şekilde yetişir.
  • Bu cevizin kabuğu orta kalınlıkta olup oval şeklindedir.
  • Ayrıca Yalova cevizi erken çiçekleri ne renk sonbahar mevsiminin Eylül ayında hasadı yapılır
" } ] }