{ "title": "Yeşil Ceviz", "image": "https://www.cevizagaci.gen.tr/images/Yesil-Ceviz-32.jpg", "date": "20.01.2024 15:14:46", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Yeşil Ceviz; Ülkemizde ceviz yetiştiriciliği ticari açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Ceviz; kullanım açısında tatlılarda, çerez tüketiminde ve sağlık sektöründe oldukça fazla kullanılan bir besin türüdür. Ceviz yetiştiriciliğinde; Toprağın yapısı, su, ceviz fidanı seçimi ve gübreleme önemli bir yere sahiptir. Yetişkin bir ceviz ağacı meyvelerini yeşil ceviz kabuğu ile korumaktadır. Ceviz kabuğunun bir alt tabakasında sert ve kahve rengi bir yapı tarafından ceviz içi korunması sağlamaktadır. Yeşil ceviz çoğunlukla bahar aylarında olgunlaşma evresinde olan cevizin içinin korunduğu kısım olarak bilinmektedir. Yeşil ceviz kabuğu örtüsü sayesinde dış etkenlerden ceviz için korunarak üretimi kolaylaşmaktadır.

Yeşil Ceviz Yetiştiriciliği Nasıl olmalı

Bahar döneminde yetişen yeşil ceviz zamanla almış olduğu mineraller sayesinde olgunlaşarak kabuğu sertleşir. Yeşil ceviz yetiştikten sonra, ceviz ağacından meyveler bir sopa yardımı ile dökülür. Yetişmesi tamamlanan ceviz bir eldiven ile soyularak içindeki sert ceviz yapısı çıkartılarak, ceviz içi temin edilmiş olur. Şayet dökülme dönemi geçen yeşil ceviz zamanla ağaç üstünde kurur. Bu kuruma cevizin bir sonraki sene oradan verim vermesini engeller. Bu nedenle ceviz ağacında tüm meyvelerin dökülmesinde faydalar bulunmaktadır.

Yeşil Cevizin Sağlık Açısından Önemi

Ceviz oldukça sağlıklı olana bir besin türüdür. Ticari değeri nedeniyle birçok çiftçi tarafından Anadolu'da oldukça fazla üretilmektedir. Yeşil ceviz vaktinde toplanılarak soyulduktan sonra tüketime hazır olur. Yeşil ceviz soyulduktan sonra meyvesi güneş ortamında kurutulur. Bununla birlikte yaşken tüketilen yeşil ceviz insan sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Yeşil ceviz içerisinde bulunan mineral ve vitaminler sağlık açısından oldukça önemlidir. İçerisinde bol miktarda bulunan A, B ve C vitaminleri hastalıkların yayılmasını önlemektedir. Doğal bir antioksidan özelliği bulunan ceviz, baş ağrısı gibi rahatsızlıkları engelleyici bir özelliğe sahiptir. Bununla birlikte yeşil ceviz kalp sağlığının korunmasında oldukça önemlidir. Kolesterolü yüksek olan kişilerin kolesterolünü düşürücü özelliği bulunmaktadır. Unutkanlık problemi yaşayan Alzheimer hastalarının unutkanlık problemlerini ortadan kaldırıcı özelliğe sahiptir. Ayrıca yeşil ceviz birçok ilaç şirketi tarafından, tedavi edici özelliği araştırılarak ilaç sanayinde kullanılmaktadır.

Yeşil Ceviz ve Kullanım Alanları

Yeşil ceviz yemek sektörü ve ilaç sanayinde oldukça fazla kullanılmaktadır. Hastalıkların tedavileri üzerinde etkili olan yeşil ceviz, çiftçiler için önemli bir ekonomik gelirdir. Bunun yanı sıra bağırsak problemi yaşayan kişilerde zararlı mikrop ve organizmaların vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Yeşil ceviz; Nezle, grip ve soğuk algınlığı üzerinde oldukça etkilidir. Bununla birlikte bağırsakta bulunan kurt ve parazitlerin dökülmesinde etkilidir. Ayrıca yeşil ceviz kabuğu su içerisinde bekletilerek saça uygulanması halinde saçın parlaklığını ve koyuluğunu arttıran özellik taşımaktadır." } ] }