Altay Ceviz Fidanı

Altay Ceviz Fidanı: bu cevizin, Anavatanı, Sibirya'dır. Başka çeşit cevizlerle aşılama yöntemiyle üretilmiş ve meyvesi elde edilmiştir. Ülkemizde yapılan çalışmalar neticesinde, Altay cevizi artık seri olarak üretimi yapılmaya başlanmıştır. Altay cevizinin kökü yaklaşık olarak 25 ile 35 metre derinliğe indiği tespit edilmiştir. Bu sayede suya ihtiyacı 3 yaşından itibaren pek olmaz kendi ihtiyacı olan suyu kökleri sayesinde karşılamaktadır.
Altay cevizi yetiştirildiği ilk 3 yıl oldukça önemlidir bu süre içerisinde bakım, sulama çapa ve gübrelemesini düzenli olarak yapılmalıdır. Sulama işlemi Mayıs ayında başlayarak ağustos ayı sonuna kadar sürmeli 3 yaşından itibaren su verilmemelidir. Altay cevizinin boyu tam yetiştiğinde 5,6 metreye kadar çıkar. Ancak yerli tür cevizlere oranda kısa kalmaktadır. Ancak tam yetişkinliğe ulaştığında verim olarak yerli cevize oranda verimi, yerli cevizlerden yüz kğ daha fazla olur. Yeri ceviz ağaç başı 3 ile 10 kğ arası iken Altay cevizi ilk 4 yıl 25 kğ 4 yıldan sonra ise tabi bakıma bağlı olarak yüz kğ geçer. Yerli cevizlerin soğuğa olan dayanıklılığı eksi 25 derecedir ancak Altay cevizi eksi 35- 40 dereceye kadar dayanabilmektedir. Altay cevizi çiçeklenmesi yerlilerden yaklaşık olarak 15 gün sonra olur. Bunun sebebi tozlanmasını yerli cevizlerden yapar. Yerli olan ceviz tozlanmayı başka ağaçlardan yapabilir.

Altay Cevizi Randıman Durumu


Altay cevizi olgunlaştığında kabuğunun çok ince olduğu görülecektir.
İç çiğnemeleri kırılmadan bütün olarak ayrılır. Meyveye duruşu yerlilere göre farklı olup salkımıdır ve yaklaşık her salkımda 15,20 adet olur. Altay cevizinden yağlanma oranı yüzde olarak 50 civarındadır. Altay cevizinin ilk üç yılında çiçekleri toplanmalıdır. Bunun sebebi cevizin gövde ve kök ünün güçlenmesi için gereklidir. Ancak 4 yılında meyve vermeye başlaması sağlanmalıdır. Altay cevizi ağustos ayının 15'te hasadı yapılır. Meyveleri olgunlaştığında ayrı bir emek harcamadan kendiliğinden dökülür. Altay cevizi 6 sene sonra tabi bakıma bağlı, olarak meyve ağırlığı çok olacağından dallara destek verilmelidir. Altay cevizi kıraç olduğundan 3 yaşından sonra sulanırsa kuruduğu görülmüştür. Altay cevizi deniz seviyesinden, 200 ile 1800 metreye kadar verimli olarak yetişir. Taban suyu 5 metreye kadar su olan, killi, tuzlu hariç diğer topraklarda yetişmesinde bir engel yoktur. Hatta bu ceviz, İmalaya dağlarının bazı yerlerinde bile yetişebilir. Altay cevizi fidanı 1 metreye geldiğinde kökleri 3 metreye ulaşır. Fidanların sökümü sırasında köklerin kesilmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi halde bu cevizler kıraç olma özelliğini yitirecektir. Bundan dolayı Altay ceviz fidanları 50 cm olduğunda sökülerek bahçelere dikimi yapılmasında fayda var.
20.01.2024 09:51:20
Altay Ceviz Fidanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Altay Ceviz Fidanı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Altay Ceviz Fidanı"
altay cevizlerini ben daha önce de duymuştum ve ben ceviz işi ile uğraştığım için ilgimi çekmişti. bu ceviz fidanlarını tam olarak nereden bgulabiliriz bana yaklaşık olarak 15 tane kadar lazım. yeni bir cevizlik oluşturmayı planlıyorum
Emrah . 31.10.2018 22:15:13

Cevizin Zararları

Cevizin zararları, Ceviz ağacı yüksekliği 5 ile 40 metre arası değişir. Dev ve geniş yaprakları vardır. Ceviz ağaçları genellikle hasat zamanı aralık ay...
Devamını Oku

Taze Hindistan Cevizi

Taze Hindistan cevizi, tropik bir meyvedir. Dış rengi kahve rengi altında yenilebilir kalın beyaz tabaka ve içerisinde su bulunur. Doğal bir besin kaynağıdır...
Devamını Oku

Ceviz Suyunun Faydaları

Ceviz suyunun faydaları, oldukça fazladır. Ceviz, badem ve fındık gibi yiyeceklerin faydaları artık hepimiz tarafından bilinmektedir. Bu yiyeceklerin direk o...
Devamını Oku

Bodur Ceviz Yetiştiriciliği

Bodur Ceviz Yetiştiriciliği, Ülkemizde son zamanlarda basın tarafından bodur ceviz yetiştiriciliği oldukça fazla gündeme getirilmiştir. Aslında bodur ce...
Devamını Oku

Ceviz Ağacı Dikimi

Ceviz Ağacı Dikimi, birçok türe sahip bitkilerden olan ceviz ağacının toprakla buluşturulmasını ifade eder. Kuru yemiş alanında ön planda tutulan söz konusu ...
Devamını Oku

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği, Ülkemizde ceviz oldukça fazla tüketilen faydalı bir besin türüdür. Ceviz; Yemek sektörü, İlaç sanayi ve tatlı sektörü ve ç...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Yağı Saç

Hindistan cevizi yağı saç, Hindistan cevizi lezzetli tadı ve faydaları sayesinde hayatımıza kısa sürede girerek yer etmiş bir meyvedir. Cilt yapısında oldukç...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi, Tropik ülkelerde yetişen ve palmiyegiller ailesinden olan bir ağaç türüdür. Bu ağaç meyvesi yenilen bir ağaçtır. Bu meyvelerden Hindistan c...
Devamını Oku

Ceviz Soyma

Ceviz Soyma, Ceviz sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olup birçok sektörde kullanılmaktadır. Ceviz ağacında yetişen ceviz meyvesi, yeşil ve yumuş...
Devamını Oku

Ceviz İç Zarının Faydaları

Ceviz iç zarının faydaları, Cevizin kendisi küçük faydası bir o kadar büyüktür. Cevizin iç zarı akciğerimize benzer ve bol miktarda protein, lif,...
Devamını Oku

Ceviz Fidanı Bakımı

Ceviz Fidanı Bakımı, Ceviz yetiştirmeye karar verdikten sonra ilk iş olarak, cevizi dikeceğimiz tarla veya bahçenin bakımını yapmamız gerekir. Dikilecek olan...
Devamını Oku

Ceviz Üretimi

Ceviz Üretimi, Ceviz hem taze hem de kurutulmuş halde sevilerek tüketilen bir meyvedir. Dünya genelinde ve ülkemizde yaygın olarak ceviz üretimi yapıl...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Yağı Selülit

Hindistan Cevizi Yağı Selülit; Hindistan cevizinin sert kabuğunun altındaki beyaz kısmından elde edilen Hindistan cevizi yağı, birçok hastalığa alternatif te...
Devamını Oku

Ceviz

Ceviz, cevizgiller familyasından Juglans cinsinden oluşan ve tek tüysü yaprakları aynı anda karşılıklı dizilmiş ve aromatik ve kendisine has bir kokusu olan ...
Devamını Oku

Adilcevaz Cevizi Fidanı

Adilcevaz Ceviz Fidanı: Bitlis iline bağlı bulunan Adilcevaz ilçesinde yetiştiriciliği yapılan Adilcevaz cevizi dünyaca ünlü olan bir cevizdir. 1989 sen...
Devamını Oku

Ceviz Dikimi

Ceviz dikimi, Oldukça hassas bir konudur. Dikim esnasında dikkat edilmesi gereken en hassas nokta cevizler arası bırakılan mesafedir. Ceviz ağacı fidanken di...
Devamını Oku

Ceviz Kürü

Ceviz Kürü, Ceviz içeriğindeki bakır, manganez, demir ve kalsiyum bakımından oldukça zengin olması nedeni ile ceviz kürü vücut için oldukça faydalıdır. E vit...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Unu

Hindistan cevizi unu: Hindistan cevizi, hurmagiller familyasından bir ağaç türüdür. Bu ağaç, tropik bölgelerin kıyı kesimlerinde yetişmektedir. Hindistan cev...
Devamını Oku

Yabancı Ceviz Çeşitleri

Yabancı Ceviz Çeşitleri, cevizgiller ailesine mensup aromatik hoş bir kokuya sahip birçok ceviz türü vardır. Türkiye'nin bazı bölgelerine has ceviz cinslerin...
Devamını Oku

Ceviz Ağacı Budama

Ceviz Ağacı Budama, hoş kokulu meyveli bitkiler içerisinde yer alan ceviz ağacının sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması için belirli periyotlarla buda...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ceviz Dikimi
Ceviz Kürü
Hindistan Cevizi Unu
Yabancı Ceviz Çeşitleri
Ceviz Ağacı Budama
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024