Altay Cevizi Özellikleri


Altay Cevizi Özellikleri: Asıl vatanı Sibirya'dır. Başka ağaçlarla aşılanarak elde edilen Altay Bosvor cevizi salkım cevizdir. Ceviz ağacının meyvesinden üretilmiştir.

Altay Cevizi Nasıl Yetiştirilir?


Altay ceviz fidanı aşısız olup tohumdan yetiştirilmektedir. Altay cevizi kökü 30-35 metre derinliğe gidebilmektedir.
3 yaşından sonra kendi suyunu karşılamaktadır. Bundan dolayı 3 yıl boyunca ağacın gübrelenmesi ve sulaması yapılmalıdır. Mayısın 15'inden başlayıp ağustos 15'e kadar sulanması kesilmelidir. 3 yaşından sonra kendi suyunu temin edebildiği için kesinlikle su verilmemelidir. Yerli cevizlere göre kısadır ancak yeterli erişkinliğe ulaştığı zaman normal cevizlerden 100 kg fazla ceviz vermektedir. Normalde boyu 5-6 metre uzamaktadır.

Altay cevizi 4. Yılda yaklaşık olarak 25 kg ceviz vermektedir. 8 yılın sonunda 150 kg verime ulaşmaktadır ancak 4 yılın sonunda ağacın boyunun 4 metreyi geçmesi gerekir.

Altay Cevizini Yerli Cevizlerle Karşılaştırırsak


Yerli cevizler -25 ile 38 derece arası sıcaklığa dayanabilirken Altay cevizi -38 ile 45 derece arası sıcaklığa dayanabilmektedir. Yerli cevizler başka ceviz ağaçlarının çiçeğiyle tozlanmaktadır ancak Altay cevizi kendi tozlanmasını kendisi gerçekleştirmektedir ve başka bir ağaca ihtiyaç duymadan yapmaktadır. Kabuğu ince olup içi tüm çıkmakla birlikte, randımanı %80'dir.
Yağ oranı %45-%50 olup bir kilo kabuklu cevizden 520 gr iç elde edilmektedir.

Meyve tutkunluğu salkımdır. 12-14-16-18 şeklindedir. Altay cevizinin fidanlarını üç yıl toplama zorunluluğu vardır bunun sebebi ağacın güçlenmesi ve 4 yılın sonunda meyve vermesidir. Meyveler 9. Ayın 15'inde toplanmalıdır. Altay cevizinin diğer özelliği de meyvelerini silkelemeye ya da çırpmaya gerek duymazsınız çünkü kendi meyveleri olgunlaştıktan sonra dibine dökülmektedir. Ceviz budanmak istemez ancak 6 yılın sonunda meyvelerin ağırlığı ile dallarının kırılmaması için dayama sistemi ile destek verilmelidir. Altay cevizi kıraç cevizdir. Suyu sevmez ağacın kökü suyu görünce kurur. Tuzlu ve killi toprak haricinde taban suyu 5 metreye kadar olan bütün coğrafi alanlarda yetişmektedir bunun yanında, deniz seviyesinden 200-1800 arası rakımlarda da yetiştirilmektedir. Öyle ki Himalaya dağının belirli yüksekliklerin de dahi yetiştirilmektedir.

Fidanın boyu 1 metreye ulaştığında ağacın kökü 2,5-3 metre uzadığı için sökümde kökü sağlam çıkarılmamaktadır. Bundan dolayı da kıraç ceviz olma özelliğini yitirmektedir o yüzden ağacın boyu 15-20 cm kökleri ise 35-40 cm iken yani toplam uzunluğu 50- 60 cm iken dikilmelidir ki iyi verim almak daha kolay olsun. Köklerine çukura koyarken dikkat etmeniz gerekir dışarıda kalmaması için ve en önemlisi de 3 yıl boyunca yabani hiçbir bitkiyi cevizin kökünde barındırmamak gerekir. 10 litreden az olmamak şartıyla da can suyu verilmelidir. Ağacın gövdesinin sağlıklı ve güçlü olması için ilk aylarda kökün etrafındaki filizlerde temizlenmelidir.
19.01.2024 22:52:59
Altay Cevizi Özellikleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Altay Cevizi Özellikleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Altay Cevizi Özellikleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Cevizin Zararları

Cevizin zararları, Ceviz ağacı yüksekliği 5 ile 40 metre arası değişir. Dev ve geniş yaprakları vardır. Ceviz ağaçları genellikle hasat zamanı aralık ay...
Devamını Oku

Taze Hindistan Cevizi

Taze Hindistan cevizi, tropik bir meyvedir. Dış rengi kahve rengi altında yenilebilir kalın beyaz tabaka ve içerisinde su bulunur. Doğal bir besin kaynağıdır...
Devamını Oku

Ceviz Suyunun Faydaları

Ceviz suyunun faydaları, oldukça fazladır. Ceviz, badem ve fındık gibi yiyeceklerin faydaları artık hepimiz tarafından bilinmektedir. Bu yiyeceklerin direk o...
Devamını Oku

Bodur Ceviz Yetiştiriciliği

Bodur Ceviz Yetiştiriciliği, Ülkemizde son zamanlarda basın tarafından bodur ceviz yetiştiriciliği oldukça fazla gündeme getirilmiştir. Aslında bodur ce...
Devamını Oku

Ceviz Ağacı Dikimi

Ceviz Ağacı Dikimi, birçok türe sahip bitkilerden olan ceviz ağacının toprakla buluşturulmasını ifade eder. Kuru yemiş alanında ön planda tutulan söz konusu ...
Devamını Oku

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği, Ülkemizde ceviz oldukça fazla tüketilen faydalı bir besin türüdür. Ceviz; Yemek sektörü, İlaç sanayi ve tatlı sektörü ve ç...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Yağı Saç

Hindistan cevizi yağı saç, Hindistan cevizi lezzetli tadı ve faydaları sayesinde hayatımıza kısa sürede girerek yer etmiş bir meyvedir. Cilt yapısında oldukç...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi, Tropik ülkelerde yetişen ve palmiyegiller ailesinden olan bir ağaç türüdür. Bu ağaç meyvesi yenilen bir ağaçtır. Bu meyvelerden Hindistan c...
Devamını Oku

Ceviz Soyma

Ceviz Soyma, Ceviz sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahip olup birçok sektörde kullanılmaktadır. Ceviz ağacında yetişen ceviz meyvesi, yeşil ve yumuş...
Devamını Oku

Ceviz İç Zarının Faydaları

Ceviz iç zarının faydaları, Cevizin kendisi küçük faydası bir o kadar büyüktür. Cevizin iç zarı akciğerimize benzer ve bol miktarda protein, lif,...
Devamını Oku

Ceviz Fidanı Bakımı

Ceviz Fidanı Bakımı, Ceviz yetiştirmeye karar verdikten sonra ilk iş olarak, cevizi dikeceğimiz tarla veya bahçenin bakımını yapmamız gerekir. Dikilecek olan...
Devamını Oku

Ceviz Üretimi

Ceviz Üretimi, Ceviz hem taze hem de kurutulmuş halde sevilerek tüketilen bir meyvedir. Dünya genelinde ve ülkemizde yaygın olarak ceviz üretimi yapıl...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Yağı Selülit

Hindistan Cevizi Yağı Selülit; Hindistan cevizinin sert kabuğunun altındaki beyaz kısmından elde edilen Hindistan cevizi yağı, birçok hastalığa alternatif te...
Devamını Oku

Ceviz

Ceviz, cevizgiller familyasından Juglans cinsinden oluşan ve tek tüysü yaprakları aynı anda karşılıklı dizilmiş ve aromatik ve kendisine has bir kokusu olan ...
Devamını Oku

Adilcevaz Cevizi Fidanı

Adilcevaz Ceviz Fidanı: Bitlis iline bağlı bulunan Adilcevaz ilçesinde yetiştiriciliği yapılan Adilcevaz cevizi dünyaca ünlü olan bir cevizdir. 1989 sen...
Devamını Oku

Ceviz Dikimi

Ceviz dikimi, Oldukça hassas bir konudur. Dikim esnasında dikkat edilmesi gereken en hassas nokta cevizler arası bırakılan mesafedir. Ceviz ağacı fidanken di...
Devamını Oku

Ceviz Kürü

Ceviz Kürü, Ceviz içeriğindeki bakır, manganez, demir ve kalsiyum bakımından oldukça zengin olması nedeni ile ceviz kürü vücut için oldukça faydalıdır. E vit...
Devamını Oku

Hindistan Cevizi Unu

Hindistan cevizi unu: Hindistan cevizi, hurmagiller familyasından bir ağaç türüdür. Bu ağaç, tropik bölgelerin kıyı kesimlerinde yetişmektedir. Hindistan cev...
Devamını Oku

Yabancı Ceviz Çeşitleri

Yabancı Ceviz Çeşitleri, cevizgiller ailesine mensup aromatik hoş bir kokuya sahip birçok ceviz türü vardır. Türkiye'nin bazı bölgelerine has ceviz cinslerin...
Devamını Oku

Ceviz Ağacı Budama

Ceviz Ağacı Budama, hoş kokulu meyveli bitkiler içerisinde yer alan ceviz ağacının sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması için belirli periyotlarla buda...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Ceviz Dikimi
Ceviz Kürü
Hindistan Cevizi Unu
Yabancı Ceviz Çeşitleri
Ceviz Ağacı Budama
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024